Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BITCOIN 14-6-2018 10:48:00

Onderzoekers linken opmars bitcoin met manipulatie via de tether


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De bitcoin knalde vorig jaar omhoog tot een waarde van bijna 20.000 dollar in december, een vervijfvoudiging in slechts drie maanden. Eerder dit jaar kwam er een heftige correctie en de digimunt en deze week noteert hij behoorlijk ver onder de 7000 dollar.

John M. Griffin en Amin Shams hebben uitgevonden dat "de prijspatronen consistent zijn met de hypothese dat tether gebruikt werd om prijssteun te bieden en cryptokoersen te manipuleren". Daarvan doet Business Insider konde.

Omstreden imago

De tether is een omstreden cryptomunt. Hij is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Omdat het bedrijf erachter, Bitfinex, voor elke token die is uitgegeven altijd eenzelfde waarde in dollars in kas houdt, wordt gegarandeerd dat de tether altijd hetzelfde waard is als een dollar.

Het wantrouwen tegenover Bitfinex is al een tijdje substantieel te noemen en is de afgelopen tijd toegenomen. Sommige beleggers vragen zich af of het bedrijf wel werkelijk al die honderden miljoenen dollars in kas heeft. De 'exchange' is één van de grootste ter wereld.

John M. Griffin en Amin Shams concluderen "dat de tether gebruikt lijkt te worden om zowel de bitcoinkoers te stabiliseren als te manipuleren". Op het moment dat er weinig vraag is naar de bitcoin zouden er nieuwe tokens uit het niets zijn gecreëerd om daarmee bitcoins te kopen, en zo dus kunstmatig de vraag aan te wakkeren.

Topman ontkent

Een anonieme twitteraar met de naam Bitfinex’d betoogt al langer dat tether een geval van manipulatie is. Hij of zij schreef er onder meer posts op Medium over. The New York Times schreef als eerste over het rapport, waarna de koers van de bitcoin met 2 procent daalde.

De Chief Executive Officer van Bitfinex, de Nederlander JL van der Velde, ontkent alle aantijgingen. De geheimzinnige CEO zou werken vanuit Taiwan en aardig lastig te vinden zijn. In een verklaring per mail schrijft hij: "Noch Bitfinex, noch de tether is of was ooit betrokken bij wat voor markt- of prijsmanipulatie dan ook. Tether-uitgiftes kunnen niet gebruikt worden om de prijs van de bitcoin op te drijven of wat voor andere munt/token dan ook op Bitfinex."

De onderzoekers menen dat hun resultaten suggereren dat markttoezicht binnen een adequaat wettelijk raamwerk noodzakelijk kan zijn voor de cryptomarkt. Maar daar voegen ze aan toe dat aanvullend onderzoek vereist is om deze markt verder te doorgronden en te begrijpen.

Makkelijk cryptovaluta kopen? Dit zijn de mogelijkheden! (ADV)

ripple kopen - litecoin kopen - ethereum kopen - bitcoin cash kopen - bitcoin kopen

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 3522,04 -14,6699 -0,41
Koers dollar 1,1317 0,0020 0,17
Britse Pond 0,8556 0,0004 0,05
Zwitserse Frank 1,1233 0,0006 0,05
Japanse Yen 124,405 0,1400 0,11
pagehit