Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BITCOIN 28-11-2018 11:45:00

Topbestuurder van beurswaakhond: 'Reken nog niet op een ETF op bitcoins'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Jay Clayton, Chairman van de Securities & Exchange Commission (SEC), gaf in een interview met de Amerikaanse zakenzender CNBC weinig hoop voor de bitcoinmarkt. Op basis van zijn uitspraken ziet het er naar uit dat het onwaarschijnlijk is dat een op bitcoins gerichte ETF binnenkort door de belangrijke toezichthouder op de financiële markten zal worden goedgekeurd.

En dat is juist een van de factoren die de bitcoinmarkt en in het verlengde daarvan de cryptomarkt nieuwe schwung zou kunnen gaan geven, althans dat geven marktvorsers keer op keer aan. Het is zo langzamerhand een mantra geworden.

Issues tackelen

Clayton ging op de kwestie in tijdens een conferentie in New York. Hij zei dat dat de handel in cryptocurrencies nog steeds erg gevoelig is voor manipulatie. Daarnaast zouden er niet genoeg waarborgen zijn voor de bewaring van de onderliggende assets. Die veiligstelling beschouwt de SEC als erg belangrijk.

"Die issues moeten eerst goed getackeld worden", meent de topbestuurder van de SEC. Dan pas zou de toezichthouder zich senang kunnen voelen met een goedkeuring van een ETF (of ETFs).

Wat beleggers volgens Clayton verwachten, is dat de handel in de commodity (de bitcoin in dit geval) die ten grondslag ligt aan zo'n ETF gevrijwaard is van risico of het mogelijke risico van manipulatie. "Dergelijk waarborgen bestaan niet in veel van de markten waar digitale valuta's worden verhandeld", oordeelt de Chairman.

Wachten op een doorbraak

Een Bitcoin ETF wordt door veel pleitbezorgers van de crypto-industrie gedurende dit hele jaar al aangehaald als een belangrijke ontwikkeling. Ze zien een dergelijk fonds als een middel om de liquiditeit te vergroten en om institutionele investeringen aan te trekken. Ze stellen dat dit een doorbraak kan creëren in de prijsvorming naar boven.

In augustus van dit jaar heeft de SEC negen aanvragen voor een ETF op bitcoins afgewezen. In juli was dat ook het geval bij een aanvraag van de gebroeders Cameron en Tyler Winklevoss, oprichters van de Gemini, een cryptobeurs in de VS.

De broers staan bekend als zeer overtuigde bitcoinfans met stevige belangen in de digimunt. De New York Post formuleert het dan ook sappig: "The Winklevoss twins probably won't be getting a bitcoin boost this year."

Meest duidelijke signaal

De volatiliteit op de cryptomarkten stak vorige week weer de kop op toen de bitcoinprijs naar beneden schoot. Uiteindelijk dook de belangrijkste munt van de cryptomarkt onder de 4000 dollar. Op woensdagochtend bevindt de bitcoin zich weer net boven de 4000 dollar. De weg naar de bijna 20.000 dollar, zoals de bitcoin in december van 2017 waard werd, is echter nog vol obstakels.

Volg hier de koers van de bitcoin op de voet

"Naast de fluctuerende prijsbewegingen hebben we diefstallen opgemerkt rond digitale assets die tot nadenken stemmen", voegde Clayton nog toe. Hij gaf aan het uiterst belangrijk te vinden dat de custody (het in bewaring nemen) van bitcoins save is, en dat ze niet spoorloos kunnen verdwijnen.

LEES OOK: Wordt Fidelity nu echt de gamechanger voor de bitcoin en de cryptomarkt?

De uitspraken van Clayton zijn tot nog toe de meeste duidelijk aanwijzingen dat beleggers op korte termijn niet hoeven te rekenen op groen licht voor een ETF op bitcoins, laat staan meerdere ETFs.

Wie wil investeren in crypto's kan op dit moment terecht bij verschillende aanbieders. Maar waar vindt u de beste broker? Bekijk onze vergelijker: de 12 beste brokers voor cryptovaluta's.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

BTC/USD 5396,75 85,14013671875
1,60

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 4793,5098 68,8799 1,46
Koers dollar 1,126 0,0015 0,14
Britse Pond 0,8671 0,0019 0,22
Zwitserse Frank 1,1433 0,0031 0,28
Japanse Yen 126,03 0,2100 0,17
pagehit