Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
EURO 12-7-2018 16:15:00

Topman JPMorgan: 'Als Italië uit de euro stapt, dan gaat het gigantisch mis'


Fotobron: Pixabay

Door Wim Groeneveld, redacteur van finanzen.nl

(finanzen.nl) - Jamie Dimon vertelde de Italiaanse krant 'Il Sole 24 Ore' dat als gevolg van de structuur van de Europese Monetaire Unie een terugtrekking van Italië uit de euro niet alleen immens moeilijk is, maar ook enorm gevaarlijk voor de stabiliteit van het wereldwijde financiële stelsel.

"De manier waarop dat werd ontworpen, zou het moeilijk maken om de Europese monetaire unie om te keren zonder rampzalige gevolgen te hebben", zo liet Dimon los aan de krant. "Dit betekent niet dat Europa sommige problemen niet hoeft op te lossen. Er zijn bijvoorbeeld nog veel problemen op het gebied van de regelgeving die moeten worden opgelost. En het feit van de Brexit zou de dialoog tussen de Europese landen moeten verdiepen."

Op de politieke toer

De uitlatingen van Dimon komen op een moment dat de Italiaanse 'populistische' coalitieregering, bestaande uit de Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging, herhaaldelijk in het openbaar over de terugtrekking uit de euro filosoferen en spreken.

Matteo Salvini, voorzitter van de Lega Nord, is een uitgesproken euroscepticus en er wordt aangenomen dat hij er niet vies van is om te dreigen met een exit van zijn land. Op dit moment zijn er echter geen aanwijzingen dat Italië echt opteert voor een exit van Italië uit de Europese Unie.

Maar of de partijen nu wel of niet op een afscheid van de euro aandringen, het feit dat zo'n voorstel bijna onderdeel is geworden van hun regeringsakkoord vormt een potentiële bedreiging voor de eurozone. Dat Dimon zijn mond opentrekt is an zich bijzonder. Meestal zijn topfunctionarissen van banken en asset managers niet zo scheutig met politiek getinte uitspraken, of ze moeten het idee hebben dat er iets flink uit de klauwen dreigt te gaan lopen.

De geest is uit de fles

Italië is, naast Frankrijk en Duitsland, een van de drie belangrijkste leden van het eurozoneproject. Italië is de op twee na grootste economie van Europa en de grootste van Zuid-Europa. En dat doet het hem extra bij Dimon. Maar ook bij 's werelds grootste obligatiebelegger Pimco voelt men zich er helemaal niet senang bij.

Deze Amerikaanse asset manager stelt dat eerder gepercipieerde langetermijnrisico’s voor Europa zich nu al voltrekken en dat de geest uit de fles is wat betreft een exit uit de euro. In een artikel schrijven portefeuillebeheerders Andy Bosomworth en Nicola Mai dat die risico's sneller in Europa lijken uit te komen dan verwacht.

Ze wijzen erop dat in Italië een radicale anti-establishmentregering is gekozen, die van plan is om de begrotingsteugels aanzienlijk te laten vieren, net op het moment dat de Europese Centrale Bank (ECB) ophoudt met het opkoopprogramma. De geopolitieke risico's nemen toe, zoals blijkt uit de aanhoudende immigratie- en vluchtelingencrisis. Intussen maakt het nog steeds fragiele ontwerp van de muntunie Europa zeer kwetsbaar wanneer de volgende recessie toeslaat.

Moeilijk volgende recessie te verzachten

"De stijgende politieke risico's in Italië vinden plaats in de context van een monetaire unie met een niet zo stevige infrastructuur", zo stellen de twee portefeuillebeheerders van Pimco. "De inspanningen om de kernlanden van de eurozone en die uit de periferie macro-economisch naar elkaar toe te laten groeien, zijn onvoldoende gebleken. De regio mist de fiscale en financiële stabiliseringsmechanismen om de gevolgen van een volgende recessie mee te verzachten."

Op dat vlak was de top van de Europese Unie in juni een gemiste kans, aldus Mai en Bossomworth. "Belangrijke beslissingen over regionale integratie werden opnieuw uitgesteld. Progressie lijkt lastig, gezien de lidstaten van mening verschillen over belangrijke kwesties zoals een gemeenschappelijke depositogarantie en een begroting voor de eurozone."

Lees hier het gehele artikel van Andy Bosomworth en Nicola Mai

De ECB was volgens het tweetal tot op heden de lijm die de eurozone samenhoudt, namelijk als enige echte federale instelling met aanzienlijke financiële vuurkracht. Volgens Bosomworth en Mai zullen beleggers daar misschien niet meer op dezelfde manier op kunnen rekenen.

De noodzaak tot flexibiliteit

Daar geven ze verschillende redenen voor. Allereerst loopt het opkoopprogramma straks af. Een herstart hiervan ligt niet voor de hand. De politieke weerstand tegen het programma is in verschillende landen gewoonweg te groot. Daarnaast zorgen de aankomende veranderingen in het bestuur van de ECB in het najaar van 2019 voor onzekerheid.

Ook wordt het voor de ECB waarschijnlijk moeilijk om spanningen op de markt tegen te gaan door staatsobligaties op te kopen als die spanningen op de markt een gevolg zijn van de eurosceptische ideologieën van regeringen en fiscaal onverantwoordelijke acties.

Ten slotte is de begrotingscapaciteit ongelijk verdeeld over de eurozone. "Daarbij geldt ook dat de gemeenschappelijke begrotingsinstrumenten, zoals het Europees stabiliteitsmechanisme, momenteel te klein zijn om te voldoen aan de potentiële behoeften van grote landen zoals Italië."

Kortom, de vooruitzichten voor de eurozone zijn uitdagend voor de lange termijn. En die uitdagingen verschuiven ook naar de korte termijn. Volgens Mai en Bosomworth noopt dit tot voorzichtigheid bij het beleggen in staatsobligaties en in risicovolle bedrijven in de periferie van de eurozone. Dit onderstreept Pimco's beleggingsthema voor de lange termijn om wat rendementspotentieel op te geven in ruil voor flexibiliteit in de portefeuille.

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 3196,4399 4,5898 0,14
Koers dollar 1,1292 -0,0004 -0,03
Britse Pond 0,8762 -0,0064 -0,73
Zwitserse Frank 1,1352 0,0001 0,00
Japanse Yen 124,725 -0,1000 -0,08
pagehit