Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BITCOIN 5-11-2018 15:17:07

Wat de komende tien jaar kan brengen voor de bitcoin en bitcoinbeleggers


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Tien jaar terug. Het jaar 2008 bracht grote problemen voor de financiële wereld met zich mee. De wereldwijde economische crisis, die begon met het faillissement van de investeringsbank Lehman Brothers, luidde een bearmarkt in die veel beleggers noodlottig werd, zowel professionele als particuliere beleggers.

Bekijk hier de actuele prijs van de bitcoin

Maar het noodlottige jaar 2008 bracht de financiële wereld ook iets dat diezelfde financiële wereld volledig zou kunnen hervormen. Namelijk de bitcoin. Op 31 oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto zijn whitepaper: 'Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System", waarmee hij de uitvinding aankondigde van een technologie waarmee digitale, gedecentraliseerde betalingen kunnen worden gedaan.

Gehuld in mysteriën

Op basis van de blokchain, een gedistribueerde grootboektechnologie, kan de bitcoin worden verhandeld. Doordat de blockchain door alle deelnemers in de keten wordt gecontroleerd, is de technologie beschermd tegen fraude en bedrog, zoals het tweemaal versturen van een munt.

Satoshi Nakamoto is slechts een naam. De uitvinder van de bictoin is anoniem tot op de dag van vandaag. Er kan één persoon achter het pseudoniem zit, maar net zo goed kan het zo zijn dat een groep mensen samen de weg heeft geplaveid voor de bitcoin. Nakamoto is gehuld in mysteriën. Hij (zij) beëindigde uiteindelijk in 2010 het contact met de cryptogemeenschap en trok zich volledig terug, zo gaat het verhaal.

Toekomst van bitcoin nog onzeker

Er zijn tot dusver verscheidene ontmaskeringsacties op touw gezet. Anderen claimden weer dat zij de bitcoin hadden bedacht. De wens om Nakamoto te vinden, is geen gekkigheidje van een overgeprikkelde bitcoinfan. De uitvinder van de bitcoin heeft ongeveer een miljoen bitcoin in bezit, een aantal dat tegen de huidige koers een waarde vertegenwoordigt van ongeveer 6,3 miljard dollar. Als hij (zij) deze hoeveelheid in één keer op de markt zou brengen, dan heeft dat enorme gevolgen voor de bitcoinprijs.

De bitcoin heeft echter één ding bewezen in zijn tienjarige bestaan: hij kruist het pad van veel liefhebbers én veel haters. Als de massa de bitcoin gaat gebruiken als betaalmiddel en als oppotmiddel, en grote banken accepteren dat ook, dan kan de digimunt een gouden toekomst tegemoet gaan in de komende tien jaar.

Dat schetsen in elk geval de cryptogoeroes en cryptofans. Maar naast dit kamp van cryptodiscipelen is er ook een kamp dat zich uiterst kritisch opstelt tegenover de bitcoin en andere digimunten. De Amerikaanse econoom Nouriel Roubini, ook wel bekend als Dr. Doom, zei bijvoorbeeld ooit dat de bitcoin "de moeder van alle bubbels" is. Hij beschreef blockchain als "niets meer dan een Excel-spreadsheet". De afgelopen tijd is Roubini weer fel op het oorlogspad en vervloekt alles wat met bitcoins, andere crypto's en blockchain te maken heeft.

Maar anderen voorspellen een glorieuze toekomst voor de bitcoin en spreken van "digitaal goud". Mike Novogratz, voormalig hedgefondsbeheerder en oprichter en topman van een cryptobeleggingsmaatschappij, gaat ervan uit dat de bitcoin volgend jaar weer een grote rally zal beleven, al stelde hij begin oktober wel dat de bitcoin in 2018 niet meer boven de 9000 dollar zal uitkomen.

Het belang van ETFs

Tegen het einde van 2017 wist de bitcoin een prijs van bijna 20.000 dollar te bereiken. Voor een nieuwe daadwerkelijk bestendige koers naar aanzienlijke hoogte(n) is het van cruciaal belang dat centrale banken zich meer op cryptogebied laten gelden en de munt als een serieuze valuta en asset gaan zien. Ook is het van groot belang dat de beurstoezichthouders de langverwachte Exchange Traded Funds (ETFs) op crypto's goedkeuren. Dat zou een zeer belangrijke kickstarter voor een revival van de bitcoin kunnen zijn.

Natuurlijk hangt ook veel af van de populariteit van andere cryptomunten. Denk aan de huidige nummer twee in cryptoland: de ethereum. Of de nummer drie: de ripple (XRP). Nu is nog steeds de bitcoin dominant, maar als hoofdmunt kan de bitcoin natuurlijk van zijn troon worden gestoten. Dat heeft wel tijd nodig, veel tijd.

Wie wil investeren in crypto's kan op dit moment terecht bij verschillende aanbieders. Maar waar vindt u de beste broker? Bekijk onze vergelijker: de 12 beste brokers voor cryptovaluta's.

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 4673,6201 -34,1299 -0,72
Koers dollar 1,1247 0,0016 0,14
Britse Pond 0,8651 0,0004 0,05
Zwitserse Frank 1,1397 -0,0007 -0,06
Japanse Yen 125,85 0,0800 0,06
pagehit