Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BITCOIN 13-6-2018 15:27:46

'When the going gets tough' vertrouwt shortseller Jim Chanos niet op de bitcoin


Fotobron: Flickr, Zach Capley (CC BY-SA 2.0)

(finanzen.nl) - Hoewel de bitcoin ná de spectaculaire waardestijging van eind 2017 eerder dit jaar een immense douw naar beneden kreeg, geloven nog steeds veel beleggers in de kracht en de potentie van deze cryptomunt. Afgelopen weken spraken weer verschillende 'influencers' hun geloof uit. Jim Chanos, medeoprichter en directeur van Kynikos Associates, vindt de bitcoin maar niks. En datzelfde geldt voor al die andere cryptovaluta's.

Ondertussen weet de bitcoin als belangrijkste digimunt zijn weg naar boven maar niet te vinden. De bitcoin cirkelde woensdag een groot deel van de dag in het territorium tussen de 6450 dollar en de 6580 dollar. De 6400 lijkt het nieuwe steunniveau, aldus marktvorser Omkar Godbole van CoinDesk. Ook de ethereum en de ripple, die na de bitcoin als de belangrijkste cryptocurrencies worden beschouwd, vertoonden geen tekenen van fantasievolle uitbraken naar boven.

Levensvatbaarheid

Topbelegger Chanos zal zijn schouders ervan ophalen. En dat terwijl hij veel geld heeft verdiend door te speculeren op negatieve ontwikkelingen. Hij heeft naam gemaakt met het voorspellen van de ondergang van het Amerikaanse energiebedrijf Enron. Zijn bedrijf Kynikos profiteerde daar dik van. De financiële expert maakt zich echter zorgen over de toekomstige levensvatbaarheid van de digitale munten, zo blijkt uit een interview met het Institute for New Economic Thinking.

Belangrijke financials op Wall Street beginnen echter eindelijk hun ogen te openen voor de potentie van de bitcoin en andere cryptocurrencies. Fidelity en Goldman Sachs zijn daar goede voorbeelden van. En ook institutionele beleggers beginnen serieus aandacht te krijgen voor de cryptomarkt.

Verkeerde insteek

In het interview waarschuwt Chanos dat te veel mensen de bitcoin verwarren met een investering waarop ze kunnen vertrouwen in het geval van een crisis. Naar zijn mening is dat een totaal verkeerde insteek. Als het moeilijk gaat met de markt, dan zijn bitcoins nou niet bepaald hetgeen hij wil bezitten als hedge. "Beter kun je voedsel op voorraad hebben", zo stelt hij in hetzelfde interview.

Chanos blijft gewoonweg vertrouwen op fiatgeld. Wettige betaalmiddelen hebben namelijk als grote voordeel dat de overheden die daarachter zitten garant staan wanneer zaken misgaan, en dan ook echt in kunnen grijpen. "Die rugdekking mist bij de bitcoin, de ethereum & co", aldus Chanos.

Geen redmiddel

De opkomst van de bitcoin en andere cryptovaluta's ziet Chanos als een uitvloeisel van beleggers om het beleggersfeestje van de afgelopen jaren voort te zetten, met dito koersstijgingen op de beurzen. Maar hij vindt die opkomst en alles om de cryptomarkt heen twijfelachtig.

Zijn kernboodschap is dat cryptocurrencies de bull market (voor aandelen) die nu zo'n negen jaar duurt, en die zijn inziens zo langzamerhand dreigt te ontsporen, niet zullen gaan redden. Vandaar dat de shortseller spreekt van een speculatiespel dat in een jasje is gestoken van een technologische doorbraak op monetair gebied.

Makkelijk cryptovaluta kopen? Dit zijn de mogelijkheden! (ADV)

ripple kopen - litecoin kopen - ethereum kopen - bitcoin cash kopen - bitcoin kopen

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 3522,04 -14,6699 -0,41
Koers dollar 1,1317 0,0020 0,17
Britse Pond 0,8556 0,0004 0,05
Zwitserse Frank 1,1233 0,0006 0,05
Japanse Yen 124,405 0,1400 0,11
pagehit