Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
STABLECOINS 3-10-2018 15:38:33

Alles wat je moet weten over stablecoins, de nieuwste hype op cryptogebied


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Stablecoins zijn digitale valuta's die zich kenmerken door een hoge(re) mate van prijsstabiliteit dan andere digimunten. Bij stablecoins is er sprake van minder fluctualiteit in de prijzen en ze zijn gekoppeld aan reguliere valuta's zoals de dollar. Ze worden gebruikt als waardevaste assets en als een wat stabieler ruilmiddel.

Het aantal actieve stablecoinprojecten is in de laatste twaalf tot achttien maanden flink toegenomen, zo blijkt uit data van cryptoplatform Blockchain. Tientallen projectteams plannen om de komende weken en maanden nieuwe stablecoins te introduceren. Zo zijn er wereldwijd nu zo'n 50 soorten in ontwikkeling.

Waar hebben investeerders mee te maken? Onder andere Garrick Hileman, onderzoeksleider bij Blockchain en auteur van een onlangs verschenen rapport over stablecoins, legt dit uit aan Business Insider. Hier volgen de vier aandachtspunten:

[1] Hoe stablecoins werken

Er zijn twee hoofdtypen stablecoins: gedekte en algoritmische. De algoritmische stablecoin wordt niet gedekt door een onderpand, maar probeert met algoritmische modellen de waarde stabiel te houden.

Het algoritme poogt de rol van centrale banken over te nemen door een soort digitaal monetair beleid te voeren. Als de prijs van de cryptomunt te hoog is, zal de software de hoeveelheid munten in omloop laten groeien. Is de waarde te laag, dan koopt het algoritme stablecoins op de markt. Net zolang tot de gewenste prijs is bereikt.

Gedekte stablecoins werken daarentegen ongeveer zoals het papiergeld van vroeger, dat gekoppeld was aan goud. Het cashgeld dat in omloop was, was uiteindelijk inwisselbaar voor goud dat als onderpand werd aangehouden door centrale banken.

Bij stablecoins is de waarde vaak gekoppeld aan een gangbare valuta als de dollar of euro, of aan bijvoorbeeld goud of zilver. Het bekendste voorbeeld is de cryptomunt tether. Het bedrijf achter de tether claimt voor elke token die is uitgegeven altijd eenzelfde waarde in dollars in kas te houden. Zo wordt gegarandeerd dat de tether altijd hetzelfde waard is als een dollar. Een tether kun je in principe altijd inruilen voor één dollar.

[2] Waarom stablecoins nodig zijn

Heftige koersschommelingen zijn nog steeds een groot probleem bij veel cryptomunten. De waarde kan zomaar 5 tot 10 procent veranderen in een paar uur tijd. Volgens critici zijn digitale valuta's daarom geen serieus alternatief voor de euro of dollar, maar een risicovolle investering.

Stablecoins moeten dat probleem oplossen. Uitschieters in de koers worden vermeden, maar stablecoins bieden wel alle voordelen van een cryptomunt die is gebouwd op de blockchaintechnologie.

Ze worden nu voornamelijk gebruikt als betrouwbaar betaalmiddel voor handelsplatformen. Doordat autoriteiten wereldwijd strenger optreden en banken huiverig zijn, is het bij veel ruilbeurzen niet meer mogelijk om cryptomunten te kopen met euro's of dollars.

Maar klanten willen juist in moeilijke tijden hun cryptomunten direct om kunnen zetten in dollars. Stablecoins zijn hiervoor een elegante oplossing, aldus experts.

[3] De belangrijkste stablecoin van dit moment

De tether is verreweg de populairste stablecoin van dit moment. Handelsplatforms gebruiken de digitale munt vooral als betrouwbaar betaalmiddel.

Na de bitcoin is de tether de cryptomunt waar het meest in gehandeld wordt. Het dagelijkse handelsvolume bedraagt ongeveer 60 procent van dat van de bitcoin, aldus het rapport van Blockchain. Eerder dit jaar kwam de tether de top 10 van grootste cryptomunten binnen. In de ranglijst van CoinMarketCap staat de digimunt woensdag op nummer 8.

Ondanks de populariteit is de tether niet bepaald onomstreden. Het bedrijf achter de cryptomunt is niet altijd even transparant en er zijn twijfels of er voldoende dollars tegenover de uitgifte van tethers staan. Dat was een reden voor de Amerikaanse toezichthouder SEC om in de zaak te duiken.

[4] De uitdagingen voor stablecoins

Opschalen is een van de grootste uitdagingen voor stablecoins, denken marktvorsers, waaronder Hileman. Om interessante toepassingen te ontwikkelen moeten er voldoende munten in omloop zijn. Dat betekent dat cryptobeleggers miljoenen of misschien wel miljarden in een stablecoin moeten investeren.

"Dat kan een rem op de groei van stablecoins betekenen", zegt Hileman van Blockchain. "De totale markt is in potentie vele miljarden dollars groot. Elke vorm van frictie die de ontwikkeling vertraagt, kan in theorie een fors probleem zijn." Hileman denkt overigens dat stablecoins die de tether van de troon willen stoten weleens van een koude kermis thuis kunnen komen.

Een ander potentieel obstakel is regelgeving van autoriteiten. Heliman denkt dat centrale banken sneller in het geweer komen dan bij traditionele cryptomunten, zoals de bitcoin, omdat stablecoins meer weg hebben van fiatgeld en invloed kunnen hebben op monetair beleid.

Tot slot zijn er verscheidene technische uitdagingen. "De technologie staat nog in de kinderschoenen", zo stelt Hileman. "Het is erg onwaarschijnlijk dat de perfecte stablecoin op dit moment al bestaat. Wij verwachten meer experimenten en innovatie."

LEES OOK: Er komt nog een cryptomunt op de markt die gekoppeld is aan de dollar

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 9149,4697 -70,5205 -0,76
Koers dollar 1,1205 -0,0005 -0,04
Britse Pond 0,8984 0,0001 0,01
Zwitserse Frank 1,1019 0,0012 0,10
Japanse Yen 121,02 0,0900 0,07
pagehit