Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
LIRA 21-10-2019 15:58:00

Analist: 'De inval in Syrië bedreigt het economische herstel van Turkije'


Fotobron: Jupiter Asset Management

(finanzen.nl) - "De inflatie was gedaald van 25 procent vorig jaar naar 9 procent. De Turkse centrale bank was erin geslaagd om de rente met 750 basispunten te verlagen, waardoor de motor van de schuldgroei weer op gang kwam, terwijl de regering maatregelen had genomen om de gezondheid van het banksysteem te verbeteren", zo schetst Reza Karim de situatie tot aan de inval van Turkije in Noordoost-Syrië. Karim is analist bij het Fixed Income Team van Jupiter Asset Management.

En toen draaide de situatie weer om. "Er is een ingewikkelde relatie tussen Turkije, de Verenigde Staten en de Koerden. De VS is een bondgenoot van Turkije en gebruikt de Koerden om de Islamitische staat (IS) te bestrijden. Turkije beschouwt zowel de Koerden als IS als vijanden, maar nu de IS-dreiging grotendeels is verdwenen, is Turkije Syrië binnengevallen om de Koerden te bestrijden."

Tegenstrijdigheid

Dit laat de VS in een lastige positie achter. Karim: "De VS heeft geprobeerd zich uit Syrië terug te trekken, omdat het politiek impopulair is om de troepen daar te stationeren, waardoor Turkije de ruimte heeft gekregen om Syrië binnen te vallen."

Volgen Karim is het probleem dat de VS in een positie wordt geplaatst waarin het land de kant van een van de twee belangrijke strategische bondgenoten moet kiezen. "Er is geen gemakkelijke optie voor de VS en de Amerikaanse regering lijkt zelf tegenstrijdig over wat ze moet doen en dreigt met grote sancties die eigenlijk vrij klein blijken te zijn."

Turkse economie is fragiel

De munt van Turkije krabbelde met de door de VS en Turkije, over de hoofden van de Koerden heen, bedisselde wapenstilstand weer op. Karim noemt de lira nu vrij stabiel, ondanks het Amerikaanse beleid.

Hij meent dat er een grote angst bestaat dat het land kan omvallen. Die vrees wordt ondersteund door de buitenlandse schuld van Turkije van 450 miljard dollar, een kortetermijnschuld van 126 miljard dollar en een netto buitenlandse schuld van 340 miljard dollar.

"Dit zijn zeer forse bedragen voor een land dat meestal een tekort op de lopende rekening heeft", stelt de analist. "Turkije heeft een constante instroom van Amerikaanse dollars nodig om zijn schuld te blijven herfinancieren. Zowel de munt als de economie in het algemeen zijn dus vanzelfsprekend kwetsbaar."

Turkije is too big to fail

Het probleem is dat Turkije, ondanks deze cijfers, een zeer belangrijke strategische locatie inneemt, zo benadrukt Karim. "Het is de poort naar Europa, dus de lijnen naar de Europese banken zijn sterk."

En ondanks de Amerikaanse retoriek die vaak tegen de Turkse belangen ingaat, wordt dit meestal weer afgezwakt omdat de VS uiteindelijk niet wil dat Turkije zich met Rusland inlaat. "Veel grote mogendheden hebben een belang in Turkije en achten het daarom uitermate belangrijk dat Turkije overeind blijft."

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

EUR/TRY 6,345 0,0068
0,11
USD/TRY 5,7392 -0,01
-0,17

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 7680,27 -166,7002 -2,12
Koers dollar 1,1055 0,0031 0,28
Britse Pond 0,8565 0,0008 0,09
Zwitserse Frank 1,0938 0,0047 0,43
Japanse Yen 120,27 0,7700 0,64
pagehit