Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ARGENTINIE 12-8-2019 17:03:59

Argentijnse verkiezingsverrassing leidt tot een crash in peso en sell-off van staatsobligaties


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - President Macri verloor tijdens de voorverkiezingen zondag fors. Zijn herverkiezingskansen in oktober zijn flink gedaald. CNBC maakte een ronde langs de financiële markten in Argentinië die maandag een flinke duikeling maken.

Sell-off

De Argentijnse peso en staatsobligaties werden maandag gedumpt nadat de centrum-rechtse president Mauricio Macri slecht presteerde in de voorverkiezingen.

De Argentijnse obligatie in euro's daalde bijna 9 cent. Het rendement steeg daarop met bijna 3 procent. Obligaties in dollars, uitgegeven door Buenos Aires en aflosbaar in 2048, daalden in New York met bijna 17 procent, blijkt uit data van Reuters.

Peso onderuit

De Argentijnse peso verloor bijna 25 procent van zijn waarde. De koers ging naar ongeveer 57 peso per Amerikaanse dollar kort na de start van de handelsdag. Op de vorige handelsdag kreeg je circa 45 peso per dollar.

Een beleggingsfonds dat de Argentijnse aandelenmarkt volgt, daalde met meer dan een vijfde in koers na de start van de aandelenhandel in de VS.

Links wint in eerste ronde verkiezingen

De oppositie van centrum-linkse Alberto Fernandez haalde bijna 48 procent van de stemmen. Zijn running mate is de populistische oud-preisdent-leider Cristina Fernandez de Kirchner. Dat was de stand na telling van 99 procent van de stemmen.

Als de voorverkiezingen iets laten zien is het dat Argentinië genoeg heeft van het strenge economische beleid van de huidige Macri-regering, stelt CNBC.

Hoofd research Jimena Blanco van risicoconsultancy Verisk Maplecroft vertelde dat niemand deze uitslag had zien aankomen. Zelfs de meest optimistische Fernandez-aanhangers niet. Er is een totale schok aan beide zijden, zei Blanco die benadrukte dat bijna alle peilingen een veel kleinere marge tussen de twee belangrijkste kandidaten hadden voorspeld.

Referendum over streng beleid

De presidentiële voorverkiezingen werden door velen gezien als een soort referendum over de pijnlijke economische hervormingen van Macri. De zittend president had beloofd een op bezuinigingen gerichte aanpak te blijven volgen als eind dit jaar herkozen zou worden.

Macri hoopte waarschijnlijk dat de eerste tekenen van economisch herstel kiezers over de streep zouden kunnen trekken. Het een na grootste land van Zuid-Amerika zou ondanks een recessie en een inflatie van 55 procent vóór een vrije markt blijven, hoopte hij. Na de uitslag van gisteren lijkt zijn herverkiezingskans minimaal.

Verisk Maplecroft's analist Blanco hield al rekening met een zeer volatiele dag voor de financiële markten vandaag. Dat komt omdat de omvang van Fernandez's overwinning de centrumlinkse kandidaat erop duidt dat hij een meerderheid in het Argentijnse congres kan halen.

Nervositeit beleggers

Fernandez zou als hij inderdaad een stevige meerderheid krijgt de economische hervormingen van de Macri-regering ongedaan kunnen maken. Hij kan ook sleutelen aan de maatregelen in verband met het reddingspakket van het Internationaal Monetair Fonds. Dat is wat de markten grote zorgen baart.

Argentinië ging sinds 1816 al acht keer bankroet. Obligatiebeleggers zien de kans op wanbetaling van Argentijns schuldpapier nu ook groter worden.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

EUR/ARS 60,9647 0,2129
0,35
USD/ARS 55,0012 0,2772
0,51

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 9171,8701 -521,2402 -5,38
Koers dollar 1,1085 -0,0016 -0,14
Britse Pond 0,9144 0,0024 0,26
Zwitserse Frank 1,0893 0,0037 0,34
Japanse Yen 118,1775 0,2225 0,19
pagehit