Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
LIRA 8-7-2019 14:38:00

Bart Hordijk: 'Erdogan ontslaat baas centrale bank en creëert nieuwe risico's voor Turkse lira'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - Voor de lira blijkt maandag de slechtste dag in maanden. Het ontslag van Murat Cetinkaya wakkert de zorgen aan over de bemoeienis van de Turkse overheid in het rentebeleid van de centrale bank. Het baart Bart Hordijk ook zorgen. Hordijk is valuta-analist bij Monex Europe.

De lira verloor op de maandagochtend 1,6 procent aan waarde ten opzichte van de dollar, waarmee abrupt een einde kwam aan de opmars van de munt sinds begin mei. Eerder op de dag was de lira bijna 2 procent minder waard.

Best presterende valuta

De Turkse centrale bank weigerde sinds september de rente te verlagen van het relatief hoge niveau van 24 procent. De hoge rente was bedoeld om de lira te ondersteunen, maar Erdogan wilde juist met renteverlagingen de inflatie te lijf gaan. De termijn van Cetinkaya liep nog tot volgend jaar. Hij wordt opgevolgd door de tweede man bij de toezichthouder Murat Uysal.

Hordijk ziet allerlei nieuwe risico's opdoemen. En dat terwijl hij eerst nog hoopvol was. "De inflatie daalde al maanden in Turkije en ook het tekort op de lopende rekening is flink teruggelopen van 5 procent naar 2 procent. Beide hebben bijgedragen aan de stabilisatie van de Turkse lira."

Ook op geopolitiek vlak leek de zon door te breken nadat de Amerikaanse president Donald Trump op de vorige G20 een verzoenende toon aansloeg omtrent de levering van het Russische S-400 raketsysteem aan Turkije, zo stelt Hordijk.

Hiermee zijn Amerikaanse economische sancties tegen Turkije voorlopig van de baan. "Risico's rondom een diepe en lange Turkse recessie zijn er nog steeds, maar met een rente van 24 procent op jaarbasis weerhield dit veel investeerders er niet van om toch in de Turkse lira te stappen, waardoor de munt een van de best presterende was in 2019", aldus Hordijk.

Zijn oren laten hangen

"De grote drijfveer van de lira-crisis in augustus 2018 waren de twijfels over de onafhankelijkheid van de Turkse centrale bank nadat deze, ogenschijnlijk onder druk van Erdogan, de rente niet verhoogde. En dat ondanks een explosieve inflatie", aldus Hordijk.

Zo'n situatie kan zich volgens hem nu gaan herhalen omdat de nieuwe baas van de Turkse centrale bank veel meer geneigd lijkt om zijn oren te laten hangen naar de wensen van Erdogan.

"Erdogan hangt namelijk de theorie aan dat lagere rentes juist leiden tot een lagere inflatie, een standpunt dat lijnrecht tegen de gangbare monetaire theorieën ingaat", zo legt de valuta-analist uit.

"Het (te snel) verlagen van de rente kan de economie juist schaden omdat dit de munt afzwakt, wat Turkse bedrijven in de problemen brengt die hun activiteiten vaak gefinancierd hebben in buitenlandse valuta."

Een nog scherpere recessie

Ook kunnen schulden van de gehele private sector door lage rentes verder oplopen. "Dat kan tot een nog scherpere recessie leiden in de toekomst wanneer deze schulden in de toekomst allemaal moeten worden terugbetaald."

Vooruitkijkend lijkt het er dus op dat het vanaf nu wel eens afgelopen kan zijn met de sterke prestaties van de Turkse lira in 2019, denkt Hordijk. "Met het vervangen van de president van de Turkse centrale bank en de oplaaiende twijfels over de onafhankelijkheid van die centrale bank heeft de Turkse lira er voor nu in ieder geval een risico bij."

LEES OOK: 'De waardedaling van de Turkse lira is nog lang niet ten einde' (een analyse van valuta-expert Camille Faber)

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

EUR/TRY 6,3696 0,0008
0,01
USD/TRY 5,7101 0,029
0,51

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 8983,3896 -236,6006 -2,57
Koers dollar 1,1153 -0,0057 -0,51
Britse Pond 0,896 -0,0024 -0,26
Zwitserse Frank 1,0987 -0,0020 -0,18
Japanse Yen 120,667 -0,2630 -0,22
pagehit