Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BITCOIN 11-7-2019 14:40:00

Bitcoin weer afgegleden nadat de Fed-baas zijn kritiek kenbaar maakte op de libra


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De bitcoin is weer fors naar beneden gezakt, nadat de crypto op woensdag merendeels ver boven de 13.000 dollar verkeerde. Rond de opening van de beurs in Amsterdam noteerde de bitcoin zo 11.458 dollar. Even na half drie was hij ongeveer 11.665 dollar waard.

De pas zat er de afgelopen dagen weer lekker in bij de bitcoin, ook al bleven de overige cryptomunten, de zogenoemde altcoins (zoals de ethereum, de ripple en de bitcoin cash), achter bij deze opmars. Verscheidene cryptospecialisten haalden de laatste tijd aan dat het plan van Facebook om een eigen crypto te initiëren een factor van belang was bij de indrukwekkende klim naar boven van de bitcoin. Want zo redeneren ze: het kan het pad plaveien naar meer acceptatie van cryptomunten.

Wel een erg duidelijke hint

Jerome Powell kwam op woensdag in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden met een duidelijke hint dat de rente omlaag gaat. Hierdoor wordt het lenen van dollars goedkoper en een dergelijke verlaging kan de economie een impuls geven. De geldkraan lijkt dus verder open te gaan.

De hint van Powell zal door veel beleggers met gejuich zijn begroet, ook al zijn er veel geluiden van experts die zich hierover zorgen maken. Didier Saint-Georges, Managing Director en lid van het Investment Committee bij Carmignac, uit zich bijvoorbeeld hierover in zijn meest recente column voor finanzen.nl.

Speculatieve beleggingen zoals de bitcoin, maar ook goud, hebben het comfortabel in een klimaat waarin centrale banken rentes kunstmatig laag houden. Zo wordt namelijk speculeren met geleend geld aantrekkelijk gemaakt. An sich had dus het optreden van Powell positief kunnen uitpakken voor de bitcoin en andere cryptocurrencies.

Speciale werkgroep buigt zich over de libra

Maar tezelfdertijd liet Powell zich zeer kritisch uit over de plannen van Facebook voor de lancering van de libra, de digimunt die 's wereld grootste socialenetwerkplatform in 2020 wil introduceren. Uit alles wat Powell zei, bleek een enorm wantrouwen ten opzichte van het initiatief van Facebook.

De topbaas van de Fed vertelde dat er een een speciale werkgroep in het leven is geroepen vanwege de plannen om de libra te lanceren. Dat is gedaan om onder meer mogelijke issues rondom privacy, witwassen van geld, consumentenbescherming en financiële stabiliteit in kaart te brengen.

Powell verklaarde dat hij enkele maanden vóór de aankondiging van Facebook dat het met de libra wil komen met vertegenwoordigers van het techbedrijf contact heeft gehad. Volgens hem heeft de goedkeuring van de cryptomunt echter geen haast, wat niet wegneemt dat zijn zorgen erg serieus zijn.

Autoriteiten moeten flink aan de bak

Afgelopen zondag zei bestuurder Benoît Coueré van de Europese Centrale Bank (ECB) dat financiële toezichthouders flink aan de bak moeten om regelgeving te maken voor grote techbedrijven (zoals Facebook) die zich in de financiële wereld willen wagen.

Hij hekelde het gebrek aan spelregels voor een dergelijk scenario. "Het is ondenkbaar dat we ze hun gang laten gaan in het financiële systeem zonder regels om toezicht te kunnen houden, want dat is gewoon te gevaarlijk. We moeten sneller schakelen dan we ooit hebben gedaan."

Ook bestuurders van centrale banken in het Verenigd Koninkrijk en China hebben opgeroepen tot actie.

Wie wil investeren in crypto's kan op dit moment terecht bij verschillende aanbieders. Maar waar vindt u de beste broker? Bekijk onze vergelijker: de 12 beste brokers voor cryptovaluta's.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

BTC/USD 9993,099609375 -340,9306640625
-3,30

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 8968,8496 -251,1406 -2,72
Koers dollar 1,1155 -0,0055 -0,49
Britse Pond 0,8959 -0,0024 -0,27
Zwitserse Frank 1,0986 -0,0021 -0,19
Japanse Yen 120,61 -0,3200 -0,26
pagehit