Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 6-6-2019 09:18:00

Camille Faber: 'De bitcoin kan een prijs van 40.000 dollar bereiken in de nabije toekomst'


Fotobron: Ebury

Door Camille Faber, Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland

(finanzen.nl) - Nadat de bitcoin eind 2017 een all-time high bereikte van net boven 20.000 dollar was een jaar later bijna 85 procent van die koerswaarde alweer vervlogen. Sinds een aantal weken is dit jaar de weg omhoog echter weer hervonden. Hierbij lijken zowel technische als fundamentele analyse een continuering van de uptrend te suggereren.

Gedurende het eerste kwartaal van dit jaar kabbelde de koers van de bitcoin gestaag voort, grofweg handelend tussen 3350 dollar en 4150 dollar. Maar in de nacht van 1 op 2 april vond een koersexplosie plaats van maar liefst 30 procent, ingegeven door bitcoinaankopen ter waarde van in totaal 100 miljoen dollar.

Meer positieve factoren

Via de blockchaintechnologie achter de cryptomunt kon snel worden herleid dat die aankoopacties werden verspreid over drie handelsplatforms, te weten Binance, BitMEX en Kraken. Sowieso had één bitcoinexchange een dergelijk volume niet aangekund, maar in ieder geval was snel duidelijk dat het geen 1 april grap betrof.

Twee weken later werd het 50-daags gemiddelde van de bitcoinkoers doorbroken, waarna begin mei ook het belangrijkere 200-daags gemiddelde (rond 6500 dollar) eraan ging. Die laatste barrière werd anderhalf jaar geleden voor het laatst geslecht en is tekenend voor het positieve momentum van deze opwaartse beweging.

Hoewel de prijsontwikkeling parabolische trekjes vertoont, wat kan duiden op tussentijdse afkoeling, lijkt technisch de trend omhoog overtuigend te zijn ingezet.

Daarnaast zijn er ontwikkelingen gaande die ook fundamenteel een rooskleuriger plaatje schetsen. Begin mei maakte vermogensbeheerder Fidelity bekend om de handel in bitcoins aan een aantal van zijn institutionele klanten aan te bieden. Daarmee zal naast particulier geld ook het grote institutionele kapitaal zijn weg naar de virtuele munt gaan vinden.

Schaarste aanstaande

Korte tijd later meldde cryptoplatform Bakkt eindelijk zover te zijn om in samenwerking met de Amerikaanse ICE en CFTC in juli live te gaan met de handel in bitcoinfutures. Die plannen werden in augustus 2018 al bekend gemaakt, maar de daadwerkelijke lancering werd steeds uitgesteld wegens het niet (kunnen) krijgen van definitieve goedkeuring door de langdurige government shutdown in de Verenigde Staten.

Bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC ligt sindsdien eveneens een aanvraag voor de introductie van een op bitcoins gerichte Exchange Traded Fund (ETF), waarvan beleggers in hoopvolle afwachting zijn voor een akkoord later dit jaar.

Ook wordt verwacht dat in mei 2020 de beloning voor het minen van bitcoins weer wordt gehalveerd. Door middel van deze vergoedingsreductie wordt, in combinatie met een vooraf bekend maximum aantal in omloop te brengen bitcoins (21 miljoen), getracht om de inflatie aan banden te leggen.

Door een lagere mining reward zal het aanbod van nieuwe bitcoins afnemen, waardoor meer schaarste ontstaat. Dit fenomeen, in vakjargon 'halving' genoemd, heeft eerder in de historie al twee keer tot een forse koersstijging van de bitcoin geleid.

Meer in het vat

Op welk niveau de koers de komende tijd kan afstevenen, blijft (dooddoenerig als het klinkt) koffiedik kijken. Maar als we daar de market cap van de bitcoin bij in ogenschouw nemen lijkt er de komende jaren in ieder geval nog genoeg in het vat te zitten.

Immers, de huidige marketcap van de bitcoin van zo'n 140 miljard dollar, steekt tegen de beurswaardes van individuele ondernemingen als Alphabet of Amazon, van respectievelijk 800 miljard dollar en 900 miljard dollar, nog altijd schraal af. Volgens (voorzichtige) schattingen kan de market cap van de bitcoin op niet al te lange termijn groeien naar 300 à 400 miljard dollar.

Dat zou impliceren dat de waarde van de bitcoin in diezelfde tijd kan verdubbelen of verdrievoudigen. Met meer geld dat vanuit de institutionele kant richting de bitcoin vloeit, alsook door het gereguleerd kunnen handelen in futures op de cryptomunt, is het niet onmogelijk dat de bitcoin in de nabije toekomst een prijs van 30.000 dollar of 40.000 dollar bereikt.

Maar blijven oppassen

Door een hoge mate van volatiliteit blijft het voor beleggers echter opletten geblazen. Niets gaat namelijk in een rechte lijn omhoog. De flashcrash die in de opgaande trend van de afgelopen weken plaatsvond in de nacht van 16 op 17 mei was kortstondig, maar hevig.

De koers duikelde in slechts een paar uur tijd van 8200 dollar naar 6400 dollar en weer terug naar 7200 dollar. Dat onderschrijft eens te meer dat de handel in bitcoins aanzienlijk risico's met zich meebrengt en niet is weggelegd voor de 'faint hearted'.

Camille Faber is Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland. Daarvoor was hij accountmanager Investments Private Wealth Management bij ABN Amro in Amsterdam en Senior Relationship Director voor deze bank in Londen. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

BTC/USD 11887,099609375 -1034,6005859375
-8,01

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 10453,8301 -907,4102 -7,99
Koers dollar 1,1369 -0,0002 -0,02
Britse Pond 0,8946 -0,0014 -0,15
Zwitserse Frank 1,1116 -0,0003 -0,03
Japanse Yen 122,611 0,0610 0,05
pagehit