Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 24-10-2019 15:45:00

Camille Faber: 'De Chinese renminbi wordt een steeds volwassener munt'


Fotobron: Ebury

Door Camille Faber, Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland

(finanzen.nl) - Waar de meeste volwassen valuta's vrij bewegen en de waarde van een munt wordt bepaald door vraag en aanbod op basis van factoren als de rentestand, de economische omstandigheden en de politieke situatie in een land werkt het bij de Chinese renminbi net even iets anders. De waarde van de renminbi, onshore, wordt dagelijks nog altijd door de Chinese centrale bank bepaald.

Tot 2005 was de renminbi tegen een vaste waarde van 8,70 voor 100 procent gekoppeld aan de dollar. In juli van dat jaar werd die vaste wisselkoers, vooral onder druk van China's handelspartners, ingeruild voor een variabel wisselkoerssysteem om de Chinese munt tegen een mandje van valuta's richting een meer marktconform (lees: minder zwak) niveau te sturen.

Zwevend wisselkoersregime

Vanwege de kredietcrisis en het verzwakkende effect van een sterkere munt op China's relatieve concurrentiepositie besloot de People's Bank of China (PBOC) in juli 2008 om de dollar-peg te herintroduceren. Dat was echter van tijdelijke aard, want tegen het einde van de crisis werd medio 2010 die koppeling weer losgelaten.

Onder het nog altijd geldende zwevende wisselkoersregime bepaalt de dollar tegenwoordig voor 22 procent de waarde van de renminbi, naast de euro (16 procent), de Japanse yen (12 procent), de Zuid-Koreaanse won (11 procent) en nog eens twintig andere valuta's voor het overige gedeelte. Aan de hand van deze handelsgewogen valutabasket fixeert de PBOC elke dag een bandbreedte waarbinnen de renminbi mag bewegen.

Het verschil tussen on- en offshore

Dat brengt me bij het tweede punt wat de renminbi een ander type munt maakt dan de markt is gewend: het onderscheid tussen de onshore (CNY) en de offshore (CNH) renminbi. De waardeontwikkeling van de offshore munt CNH, die wordt verhandeld in Hongkong, Singapore, Londen en Luxemburg, wordt in zeer grote mate bepaald door de onshore koers. Maar er ontstaan bij tijd en wijle discrepanties.

Leggen we namelijk de twee grafieken over elkaar, dan is zichtbaar dat de CNY en CNH weliswaar redelijk één op één lopen, maar dat er vooral in tijden van toenemende volatiliteit wel degelijk verschillen optreden. Door te kunnen profiteren van die on- en offshore-afwijkingen is de renminbi een droom voor arbitrerende partijen.

Steeds meer volwassen positie

Ondanks dat de renminbi nog verre van 'free-floating' is en de waarde van de CNY dus wordt gereguleerd door de PBOC (om te voorkomen dat beleggers en speculanten ongelimiteerde hoeveelheden renminbi's kunnen kopen en verkopen en daarmee extern effect op de Chinese economie kunnen uitoefenen) wordt de munt wel steeds meer volwassen.

Zo is het, door het toenemend belang van China in de wereldhandel, niet verwonderlijk dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de renminbi in 2016, met een weging van bijna 11 procent, heeft toegelaten tot de Special Drawing Rights (SDR) basket.

Ook worden er inmiddels oliefutures in renminbi verhandeld, zij het op bescheiden schaal en nog lang niet in de orde van grootte van de dollar, maar toch. Een ander voorbeeld van de grotere verhandelbaarheid in de Chinese munt is de panda-obligatie, waarvan er recentelijk nog één door Portugal is uitgegeven.

Psychologisch belangrijke barrière

Al deze ontwikkelingen dragen er toe bij dat er meer vraag komt naar de renminbi. Ondanks dat dit vanzelfsprekend een natuurlijk opwaarts effect heeft op de koers zien we wel dat in tijden van toenemende handelsspanning de Chinezen de 'vrijere' marktwerking even loslaten en de munt (onshore) verzwakken.

Dat is vaak als reactie op hogere importtarieven om zodoende de export te blijven stimuleren en daarom ook de reden dat de PBOC de renminbi dit jaar door de psychologisch belangrijke barrière van 7,00 tegen de dollar liet devalueren.

Trump zou Trump niet zijn om de Chinese autoriteiten er vervolgens telkens van te beschuldigen met koersmanipulatie hun concurrentiepositie kunstmatig te verbeteren.

Koersrichting in de komende maanden

Daar heeft de Amerikaanse president natuurlijk een punt, maar als we hier even uitzoomen en de tijdspanne langer maken, dan is gedurende de afgelopen vijftien jaar de renminbi helemaal niet verzwakt, maar juist sterker geworden. Noteerde, zoals gezegd, de USD/CNY-koers eind 2014 nog 8,70, dan is er (zelfs) rond het huidige niveau sprake van een ruim 18 procent koersstíjging van de renminbi.

In welke richting de koers van de renminbi zich de komende maanden gaat bewegen, is natuurlijk heel erg afhankelijk van hoe de handelsoorlog zich ontwikkelt. We zouden zogenaamd dichter bij een akkoord zitten na de laatste onderhandelingen, waarop de renminbi prompt in koers steeg, maar terugkijkend blijken de gesprekken tussen de VS en China nog bitter weinig om handen te hebben.

Daarbij ben ik van mening dat de Chinezen echt eerst een verlaging van de handelstarieven willen zien, voordat ze überhaupt overwegen om weer agrarische producten van de VS te kopen.

Ik denk dan ook dat het risico op een 'no-deal' minder is ingeprijsd in de financiële markten, en de renminbi in het bijzonder, dan nu het geval. Daarom zie ik 7,00 voorlopig als bodem, en acht de kans aanzienlijk dat de PBOC, 'gedwongen' door een verdere handelsescalatie, de renminbi verder zal laten verzwakken richting 7,50.

Camille Faber is Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland. Daarvoor was hij accountmanager Investments Private Wealth Management bij ABN Amro in Amsterdam en Senior Relationship Director voor deze bank in Londen. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets.

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 7680,27 -166,7002 -2,12
Koers dollar 1,1055 0,0031 0,28
Britse Pond 0,8565 0,0008 0,09
Zwitserse Frank 1,0938 0,0047 0,43
Japanse Yen 120,27 0,7700 0,64
pagehit