Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 20-7-2019 11:30:00

Camille Faber: 'De US dollar zal zich weinig aantrekken van de wens van Trump'


Fotobron: Ebury

Door Camille Faber, Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland

(finanzen.nl) - Net als vorig jaar staat de koers van de dollar, gemeten tegen een mandje van valuta's, ook in 2019 tot op heden in de plus. Bovendien: in een wereldwijd vertragende economie dient de Amerikaanse dollar nog altijd als veilige haven in onzekere tijden.

Bijkomend voordeel is dat van de G3-machten (dat wil zeggen de Verenigde Staten, Japan en de eurozone) de rente in de VS nog altijd hoog ligt. Daarnaast zijn verwachte renteverlagingen van de Amerikaanse Federal Reserve al door de markt ingeprijsd.

Banengroei

Kijkend naar de Amerikaanse banenrapporten verbaast me dat weinig. Daar is de laatste jaren sprake van een constante maandelijkse groei van het aantal werkenden van tussen de 175.000 en 250.000. Behoudens de 'one-off' negatieve uitschieter van 72.000 afgelopen mei, gaat het in de VS op het gebied van banencreatie dus best goed.

Daarnaast ligt de kerninflatie, exclusief de volatiele voedsel- en energiecomponenten, al anderhalf jaar boven de 2 procentsdoelstelling van de Amerikaanse koepel van centrale banken. Ook op het inflatiefront lijkt de VS zijn zaakjes dus op orde te hebben.

Ik zie op dat gebied dan ook weinig aanleiding voor een drastisch lagere dollarrente. Dat Fed-voorzitter Jerome Powell niettemin klaar staat om de rente te verlagen, lijkt me meer ingegeven om bescherming te bieden tegen de door Trump ontketende handelsoorlog en vooral te dienen als voorzorgsmaatregel om wat acceleratie te nemen uit de recessiecurve waarin we dreigen te geraken.

Recessiegevaar

Voor wat dat laatste betreft zijn er in ieder geval genoeg indicatoren. Allereerst de dalende trend in de inkoopmanagersindices, die niet alleen de VS, maar vooral in Japan, Frankrijk en Duitsland stevig is ingezet.

Vertraging in de economie begint ook zichtbaar te worden in de huizenprijzen die wereldwijd minder hard stijgen of zelfs dalen. Dat laat niet onverlet dat veel economieën de afgelopen maanden werden geholpen door forse voorraadopbouw om voor te sorteren op een impasse in de Brexit-onderhandelingen en de handelsoorlog.

Met de naderende Brexit-ontknoping en de huidige 'vooral-blaffen-maar-niet-bijten'-benadering van Trump ten aanzien van nieuwe tariefopleggingen is de kans echter groot dat dit de komende maanden gaat normaliseren en dat de voorraden weer sterk afnemen. Mocht dat zo zijn dan zouden producenten daar wereldwijd natuurlijk een knauw van meekrijgen.

Als China hoest...

Daarnaast baart de groeiafname van de Chinese economie zorgen. Het mag duidelijk zijn dat veel landen jaloers zullen zijn op de economische groei van 6,2 procent.

Maar voor China geldt het als laagste groeicijfer in de afgelopen dertig jaar. Het echte gevaar schuilt erin dat het gezegde 'wanneer China hoest, krijgt de rest van de wereld griep' daadwerkelijk eer wordt aangedaan.

Een andere belangrijke recessie-indicator is de neergaande trend van de zogeheten Cass Freight Index, de maatstaf van vrachttransport over land, zee en door de lucht. Die daalt inmiddels al zeven maanden op rij. Doordat minder vervoer minder handel impliceert, ben ik het eens met de consensus dat dit de komende maanden van invloed gaat zijn op de bedrijfscijfers.

Stagnatiegevaar

Met stagnatiegevaar aanstaande, rijst de vraag welke valuta's het normaliter goed doen in een recessieomgeving. Historisch zijn dat de munteenheden van Zwitserland, Japan, Singapore en de VS. Dit zijn allemaal vooruitstrevende landen met goed economisch beleid, een stabiele regering en weinig politieke onzekerheid.

Hoewel dat laatste in de VS met Trump wat meer ongewis is geworden, heeft de Amerikaanse dollar als voordeel de enige G3-valuta te zijn met een relatief hoge rente.

Bovendien wordt de greenback nog altijd gepercipieerd als de munt van de wereld en als dé toevluchtsvaluta in mindere tijden. Daarom denk ik dat ondanks aanstaande renteverlagingen de dollar aantrekkelijk blijft voor institutioneel kapitaal.

Euro-obstakels

Daarbij speelt ten opzichte van de euro mee dat er in Europa sprake is van diverse onzekerheden, waaronder opkomend populisme, de Brexit, de Italiaanse schuldenproblematiek en de drukkende werking van de handelsoorlog op met name de auto- en luxe goederenindustrie in Duitsland en Frankrijk.

Daarnaast wordt verwacht dat door de aanstelling van Christine Lagarde als nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank het dovish beleid van Mario Draghi wordt voortgezet. Dat zal eveneens voor druk op de euro blijven zorgen.

Bovendien blijkt uit onderstaande tabel dat voor de aanstaande beleidsvergadering (eind juli) van de Fed een renteverlaging al 100 procent is ingeprijsd en dat er vóór eind oktober minimaal twee zijn ingecalculeerd. Vertaald naar de dollar zou dat in de huidige koers dus al volledig verdisconteerd moeten zijn.

Mocht de Fed de komende maanden maar één renteverlaging van een kwartje doorvoeren, dan is de uitkomst op de valutamarkt contra-intuïtief. Het gevaar ligt dan eerder op een versterking dan op een verzwakking van de dollar. Ongetwijfeld tot chagrijn van Trump.

Camille Faber is Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland. Daarvoor was hij accountmanager Investments Private Wealth Management bij ABN Amro in Amsterdam en Senior Relationship Director voor deze bank in Londen. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets.

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 9099,0801 -594,0303 -6,13
Koers dollar 1,1091 0,0003 0,02
Britse Pond 0,9144 0,0005 0,05
Zwitserse Frank 1,0891 0,0001 0,01
Japanse Yen 118,209 0,0040 0,00
pagehit