Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 5-9-2019 09:38:00

Camille Faber: 'Ondanks de gok van Boris Johnson heeft het pond meer up- dan downside'


Fotobron: Ebury

Door Camille Faber, Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland

(finanzen.nl) - Begin deze week dreigde premier Boris Johnson om partijgenoten die zich tegen het regeringsbeleid keren uit zijn partij te zetten. Vorige week schokte hij vriend en vijand al door het Britse parlementair reces te verlengen.

Dat betitelde de oppositie als een 'couppoging' om het parlement zo lang mogelijk buiten het debat over de Brexit, die uiterlijk 31 oktober een voldongen feit moet zijn, te houden. Hoewel de schorsing van het parlement deze maand gerechtelijk wordt aangevochten, werd in een spoedprocedure al besloten deze vooralsnog niet tegen te houden.

De grote gok van Boris Johnson

Ongeacht de juridische uitkomst neemt Johnson hier een grote gok. Niet alleen is het zo dat door zijn optreden het wantrouwen alleen maar verder groeit, ook heeft het Lagerhuis besloten wetgeving aan te nemen om een Brexit zonder overeenkomst met de Europese Unie te blokkeren.

Belangrijker op deze plaats is de vraag hoe dit alles van invloed is op het Britse pond. Zowel tegen de euro als tegen de dollar handelt het pond momenteel rond de laagste niveaus sinds het Brexit-referendum.

Wat naast die, toen onverwachte, uitslag extra nadelig voor het pond heeft uitgepakt, waren de renteverwachtingen. Iedereen rekende er destijds op dat de Britse centrale bank (de Bank of England, oftewel de BoE) een serie renteverhogingen zou gaan inzetten om stijgende inflatie als gevolg van een Brexit te beteugelen.

Dat gebeurde echter niet waardoor het pond er ook qua rentevoet niet aantrekkelijker op werd. Nu liggen die marktverwachtingen veel meer in lijn met het monetaire beleid dat de BoE voor ogen heeft.

Het gebruikelijke koersverloop van het Britse pond

Omslag in het sentiment

Maar er is recent meer veranderd. Allereerst in de marktpositionering van het pond. Waar op 9 augustus het totaal aan speculatieve posities in het pond nog tot een record aan shorts was opgelopen, zien we sindsdien een afname in het extreme aantal shortposities.

Boven de nullijn van de x-as zijn speculanten netto ponden long via futures, onder de nullijn short. Het recente maximum lag op 9 aug op een record short (rood omcirkeld).

Een vergelijkbaar fenomeen tekent zich af in de optiemarkt. Terwijl het tot voor kort duurder was om verzwakking van het pond (via putopties) te hedgen, is nu bescherming tegen een stijging (via callopties) voor het eerst sinds december duurder geworden.

Zowel de veranderingen in speculatieve marktpositionering als in de verhouding tussen call- en putoptieprijzen wijzen op een ommekeer in het sentiment. Valutaspeculanten en optiehandelaren lijken minder bearish op het pond te worden, omdat er al zo veel negativiteit in de spotkoers van de Britse munt zit ingeprijsd, zelfs bij een No Deal Brexit.

De weg omhoog ligt meer open

Daarom is de opwaartse potentie in ponden veel hoger dan de neerwaartse. Tegen de euro zie ik het niet veel lager gaan dan 1,0700/50, het dieptepunt dat begin augustus nog werd aangetikt. Tegen de dollar verwacht ik voor het pond een bodem tussen pakweg 1,1800 en 1,2000 (1,18 was de allerlaagste intraday-koers die sinds het referendum handelde).

Aan de bovenkant ligt er veel meer ruimte. Voor GBP/EUR ligt de eerste horde pas op 1,1750, de high van dit jaar die in mei nog handelde, waarna het zelfs richting 1,20 kan opstomen. Dat was de high in de periode na de referendumuitslag die eind april 2017 werd genoteerd.

GBP/USD komt tot de high van dit jaar (1,3380) eveneens weinig weerstand tegen. Daarna zou een beweging naar de highs van vorig jaar, een paar cent boven de 1,40, in het verschiet kunnen liggen.

Het belang van het bedrijfsleven

Samengevat denk ik dat zelfs de slechts denkbare situatie, een harde Brexit dus, al grotendeels in de huidige koers van het Britse pond zit verwerkt, terwijl ik maar zo'n 20 procent kans op een dergelijke 'worst case scenario' voorzie.

Wat namelijk wel eens over het hoofd wordt gezien is dat binnen Johnsons Conservatieve Partij, het equivalent van de bedrijfsgezinde Nederlandse VVD, veel parlementariërs hun zetel hebben te danken aan donaties van het bedrijfsleven. En als er nu iets niet in het belang is van het bedrijfsleven, dan is het wel een harde Brexit.

Hoewel een gedeelte van de Conservatieven principieel voor een harde Brexit is, geldt dat absoluut niet voor de hele partij. Maar waar de Conservatieven zich niet volledig zullen scharen achter een motie van wantrouwen, omdat ze gewoonweg niet willen riskeren dat Labour-leider Jeremy Cobyn de nieuwe premier wordt, denk ik dat er bij een stemming over nieuwe wetgeving om een harde Brexit te voorkomen haast net zo veel Conservatieven vóór zullen stemmen als Labour-leden.

Wie weet komt het allemaal zo ver niet eens en speelt Johnson een riskant maar hard spel om de Europese Unie onder druk te laten instemmen met een voor zijn land best mogelijke Brexit-deal, met een (nog) veel hogere pond tot gevolg.

Camille Faber is Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland. Daarvoor was hij accountmanager Investments Private Wealth Management bij ABN Amro in Amsterdam en Senior Relationship Director voor deze bank in Londen. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

GBP/EUR 1,1285 0,0078
0,70
GBP/USD 1,2502 0
0,00

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 9263,9102 -59,0596 -0,63
Koers dollar 1,1074 0,0009 0,08
Britse Pond 0,8922 -0,0002 -0,02
Zwitserse Frank 1,0992 0,0002 0,02
Japanse Yen 120,575 0,0000 0,00
pagehit