Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
LIRA 13-9-2018 15:58:30

Centrale bank Turkije heeft lak aan Erdogan, en dat is goed voor de lira


Fotobron: Pixabay

(finanzen/AFN) - Na de rentestap ging de koers van de lira omhoog. De druk van Erdogan zorgde kort daarvoor juist nog voor een nieuwe dip in de dit jaar al flink gedaalde waarde van de Turkse lira, maar die werd ruimschoots weggepoetst. Iets na half drie stond een dollar gelijk aan 6,1738 lira.

De rente ging van 17,75 procent naar 24 procent. Dat staat gelijk aan 625 basispunten. Het besluit valt flink hoger uit dan de verwachting van economen, die gemiddeld uitgingen van 21 procent. De Centrale Bank van de Republiek van Turkije (CBRT) heeft besloten het belangrijkste rentetarief zodanig hoog te verhogen om de inflatie te beteugelen.

Verankeren van de lira

"Deze stap is groter dan de renteverhoging van tussen de 300-400 basispunten die de markt gemiddeld verwachtte", reageert Paul Greer, portefeuillebeheerder bij Fidelity International, in een commentaar. "De huidige totale inflatie in Turkije is nu 17,9 procent jaar-op-jaar, maar zal in de komende maanden waarschijnlijk stijgen tot tussen de 20 procent en de 25 procent."

Volgens Greer zet de CBRT een flinke stap in het opnieuw verankeren van de lira en het aanpakken van het soepele monetaire beleid van de afgelopen jaren. "De beslissing brengt de reële beleidsrente naar een niveau dat beter past bij de Turkse economie. Het is een moedige stap, gezien de binnenlandse politieke druk van de regering tegen een renteverhoging, al had de CBRT daar eigenlijk al in de vroege zomer mee moeten komen."

Erdogans handelsmerk

Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, was vooraf aan het rentesbeluit niet te spreken over de uitlatingen van Erdogan over de onafhankelijkheid van de Turkse centrale bank. "President Erdogan van Turkije heeft vanochtend gedaan wat zo langzamerhand zijn handelsmerk is geworden", zo stelde Hordijk.

"Dat wil zeggen twijfels over de onafhankelijkheid van de centrale bank aanwakkeren en daarmee de lira naar beneden praten. In de aanloop van het rentebesluit van de centrale bank zei hij onder meer dat "hoge rentes een gereedschap van uitbuiting zijn" en dat de "huidige hoge rentes verlaagt dienen te worden".

Waar de Turkse lira juist in een rustiger vaarwater terecht was gekomen de laatste week en zijn toppen van boven de 8,00 op EUR/TRY en 7,00 op USD/TRY achter zich had gelaten, lijkt de Turkse President met deze uitlatingen zijn eigen munt geen dienst te bewijzen, zo was de stellingname van Hordijk.

Onorthodoxe theorie

Erdogan verwijt de centralebankiers dat de gestelde inflatiedoelen telkens buiten beeld blijven, ondanks eerdere renteverhogingen. De Turkse president houdt er een onorthodoxe theorie op na dat renteverhogingen leiden tot snellere prijsstijgingen. Bankiers en economen gaan doorgaans juist uit van het tegenovergestelde. Renteverhogingen worden normaliter dan ook toegepast om stijgingen van de inflatie te beteugelen.

Eerder op de dag liep de koers van de lira ook al kortstondig op na opmerkingen van Erdogan. Die kondigde beperkingen aan voor het gebruik van andere valuta's dan de lira voor overheidscontracten. Grote projecten als nieuwe snelwegen, bruggen en vliegvelden worden in Turkije nu nog vaak in dollars of euro's geprijsd.

Turkije naar een recessie

Greer van Fidelity zegt dat vanaf nu alle aandacht uitgaat naar de Turkse groei, die zeer snel vertraagt vanwege de herbalancering van de economie en van het tekort op de lopende rekening. "De rentestap van vandaag beperkt weliswaar de inflatoire druk, maar zal tegelijkertijd de groeivertraging versterken en waarschijnlijk Turkije in een recessie duwen."

Voor Turkije wordt nu de volgende uitdaging hoe de economie met deze vertraging omgaat, meent Greer. Met name geldt dat voor de banksector. "Daar zijn de kapitaalratio's uitgehold en daar zal de kwaliteit van de investeringen verder afnemen."

Meer geloofwaardigheid

Turkije kampt nog steeds met aanzienlijke problemen vanwege de zwakke diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Staten, die nog moeten worden aangepakt. Greer wijst ook op de zeer grote externe financieringsbehoefte die moet worden doorgerold, vooral in de particuliere sector.

"De huidige renteverhoging zal Turkije helpen om meer geloofwaardigheid te krijgen in de ogen van investeerders, maar het valt nog te bezien of het land weer toegang tot de schuldmarkt krijgt", aldus Greer. "Als dat niet het geval is, moet Turkije een plan bedenken voor de grote externe financieringsbehoefte."

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 7995,29 118,5103 1,50
Koers dollar 1,1265 -0,0012 -0,11
Britse Pond 0,8945 0,0049 0,55
Zwitserse Frank 1,1208 -0,0003 -0,02
Japanse Yen 122,005 0,0000 0,00
pagehit