Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BITCOIN 11-9-2018 15:52:00

Cryptomarkt lijkt even in een bloedeloze toestand te zijn geraakt


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Het is niet gelukt om op de cryptomarkt een totale marktkapitalisatie van meer dan 200 miljard dollar te handhaven, zo blijkt uit data van CoinMarketCap. Op zondag 9 september bleek dat de markt door deze grens heen is gezakt, en in de afgelopen dagen is er nog meer van weggesmolten. Zo bedraagt de marktkapitalisatie van alle munten bij elkaar nu ruim 194 miljard dollar.

De bitcoin, de belangrijkste munt op de cryptomarkt, heeft onderwijl ook weer aardig wat averij opgelopen. Vorige week leek het tot en met ongeveer woensdag de goede kant op te gaan, ook al zakte de bitcoin op woensdag ook een aantal keren onder de 7000 dollar. Daarna ging het verder bergafwaarts.

Dat beeld was ook te zien bij het overgrote deel van de andere digimunten. De bitcoin weet die valuta's steeds weer mee te nemen in zijn val. En waar moesten beleggers deze week halverwege de dinsdagmiddag rekening mee houden? Een marktkapitalisatie van de bitcoin van ietsje meer dan 109 miljard dollar en een prijs voor een bitcoin van ruim 6293 dollar.

Tempering van het sentiment

Hoewel de totale marktkapitalisatie van cryptomunten vanaf het begin van het jaar sterk is gedaald, is deze nog steeds hoger dan een jaar geleden. Op 10 september 2017 bedroeg de totale marktkapitalisatie ongeveer 140 miljard dollar. Dit toont aan dat de recente prijsdalingen eigenlijk in zeker zin de cryptomarkt hebben afgeroomd, concludeert marktvorser Rakesh Upadhyay op Cointelegraph.

Dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de handel in de Bitcoin Tracker One en Ether Tracker One op zondag (tijdelijk) heeft stopgezet voor Amerikaanse beleggers heeft het sentiment ten aanzien van de bitcoin en de ethereum, maar ook de rest van de markt, zeker getemperd. De genoemde producten zijn zogenoemde Exchange Traded Notes die op de Zweedse beurs Nasdaq worden aangeboden door XBT Provider.

Ze leken een alternatief voor de tot nog toe uitgebleven goedkeuringen voor Exchange Traded Funds (ETFs). De Amerikaanse waakhond op de beurzen schiet daar maar niet mee op. De teleurstelling daarover is groot bij zowel cryptobeleggers als mensen die graag in digitale munten zouden willen investeren.

Een steun in de rug?

Ondertussen lijkt het erop dat Brussel zich gaat richten op de ontwikkeling van een classificatiemodel voor crypto assets en het opstellen van adequate regelgeving. Dat blijkt uit de uitlatingen van Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van de Europese Commissie, tijdens een recente meeting van de Economic and Financial Affairs Council (Ecofin) in Wenen. Volgens Dombrovskis zullen cryptomunten blijven bestaan en blijft de cryptomarkt groeien. Daar doet de onrust van de afgelopen tijd volgens hem niets aan af.

Dombrovskis stelt dat dat de Europese unie belangrijke kwesties omtrent de cryptomarkt gaat aanpakken. Maar de belangrijkste uitdaging noemt hij voor dit jaar om crypto's te categoriseren en te classificeren. Hij heeft ook verklaard dat Brussel zal nagaan of de bestaande financiële regelgeving van de Europese Unie kan worden toegepast, of dat er juist een nieuwe set van regels moet worden ontwikkeld met het oog op cryptovaluta's.

Bekijk de actuele koers van de bitcoin op finanzen.nl

Verder heeft de Let best aardige woorden over voor Initial Coin Offerings (ICOs). Hij ziet ze als een levensvatbare vorm van alternatieve financiering en verwacht dat deze vorm van geld ophalen in 2018 aanzienlijk meer zal aandikken in verhouding tot 2017. Ter indicatie: vorig jaar leverden ICOs volgens zijn becijfering zo'n 6 miljard dollar op.

Maar ook kanttekeningen

Maar Dombrovskis roert daarnaast weer de veelgehoorde bezwaren tegen crypto's aan. Het gaat dan om het gebrek aan transparantie, de bescherming van beleggers en issues inzake marktintegriteit. Ook benoemt hij het misbruiken voor het witwassen van geld, de fraudegevoeligheid en het gevaar van hacking.

Hij haalt echter niet uit naar crypto's in de zin van dat ze niet aan de drie traditionele functies van geld zouden voldoen. Denk aan ruilmiddel, rekenmiddel en waardeopslag. Goldman Sachs haalde bijvoorbeeld deze bezwaren vrij recent weer naar voren, en het zijn stokpaardjes die cryptohatende of cryptosceptische beleggingsgoeroes, economen en financiële hotshots graag aanhalen.

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 9577,5195 38,4697 0,40
Koers dollar 1,1398 0,0029 0,25
Britse Pond 0,895 0,0005 0,05
Zwitserse Frank 1,1078 -0,0043 -0,38
Japanse Yen 122,3 0,2800 0,23
pagehit