Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BITCOIN 29-8-2019 11:30:00

De bitcoin duikt onder de 10.000 dollar: toch maar liever voor goud kiezen?


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De bitcoin zag in slechts dertig minuten maar liefst 600 dollar in rook opgaan en kwam zo op 9600 dollar uit. Later krabbelde de digimunt weer wat op naar 9740 dollar. Maar dat was van tijdelijke aard. Nadien gleed de bitcoin verder af. Donderdag kostte om kwart over elf een bitcoin net geen 9435 dollar.

Volg hier de actuele beweging van de bitcoinkoers

Ook de rest van de cryptomarkt kreeg dikke verliezen voor de kiezen. Zo liet rond moment van publicatie, volgens data van CoinMarketCap, de ethereum een min van 8,89 procent zien. De ethereum is de nummer twee op de cryptomarkt. De ripple (XRP), de nummer drie, moest het doen met een achteruitgang van 5,47 procent. En de bitcoin cash (vier) en de litecoin (vijf) gingen respectievelijk met 7,88 procent en 9,51 procent naar beneden. Het scorebord van CoinMarketCap kleurde ook voor de rest hoofdzakelijk in het rood.

Onduidelijke reden voor het bloeden

Waar dit bloedbad mee te maken heeft, is vooralsnog onduidelijk. Dat de rest van de cryptomarkt ook zo erg is gedaald, is echter niet vreemd. De hele verzameling altcoins die er nu is, reageert doorgaan sterk op een koersval van de bitcoin. Deze crypto's krijgen er meestal ook van langs wanneer de bitcoin bloedt. Overigens hadden technische analisten zoals Omkar Godbole van Coindesk al gewaarschuwd voor een mogelijk terugval naar nieuwe steunpunten beneden de 10.000 dollar.

BTC Direct haalt op zijn site de analist Dave Balter aan. Hij word gequoot met: "Vanuit ons perspectief lijkt het erop of er veel futurecontracten al zijn afgerekend omdat deze op vrijdag vervallen." Een andere analist ziet dat ook, maar houdt ook rekening met marktmanipulatie door zogenoemde bitcoin whales (oftewel in het Nederlands 'walvissen').

Dat zijn mensen die relatief veel bitcoins in hun bezit hebben. Hun activiteiten kunnen daardoor veel invloed hebben op de bitcoinmarkt (en dus ook de rest van de markt voor crypto's).

Wat ook boven de bitcoinmarkt hangt

Het kan echter ook heel goed zijn dat de bitcoinmarkt op de drempel staat van een nieuwe periode van volatiliteit. Dat heeft alles te maken met de uitkomst van een rechtszaak in de Verenigde Staten. Wellicht zorgt dit gegeven ook voor nervositeit bij bitcoinbeleggers.

Het betreft de uitspraak in de zaak van de familie Kleiman versus Craig Wright in de Amerikaanse deelstaat Florida. Wright heeft bekendheid gekregen omdat hij stelt de echte uitvinder te zijn van de bitcoin, wat sterk wordt betwist.

Bepaald is dat Wright onder meer een forse som in bitcoins moet overdragen aan de nalatenschap (de familie) van zijn voormalige zakenpartner en computerexpert Dave Kleiman. Wright wordt voorgeworpen circa een miljoen bitcoins van het gezamenlijke bitcoinbezit met die inmiddels overleden partner in handen te hebben gekregen via fraude. De helft daarvan zou hij nu weer moeten afstaan.

LEES OOK: Waarom de bitcoinmarkt weer op de drempel van een nieuwe periode van volatiliteit staat

Het gaat om een bitcoinbezit dat momenteel zo'n 5 miljard dollar waard is. Als dit echt doorgang vindt (Wright mag nog in beroep), dan dreigen deze bitcoins snel liquide gemaakt te moeten worden door de familie van Dave Kleiman vanwege belastingverplichtingen.

Dan liever goud?

Met meer dan 1555 dollar voor een troy ounce goud was dit edelmetaal deze week het duurst in zes jaar tijd. Hoewel de prijs van het edelmetaal vervolgens licht is gedaald, blijft de vraag van beleggers sterk. Op het eind van de donderdagochtend stond de goudprijs op bijna 1539 dollar per troy ounce.

Misschien is dit toch een optie voor beleggers die een vluchthaven zoeken voor de aanhoudende ellendige ontwikkelingen op wereldschaal. Want, ook al wijzen sommige crypto-experts graag op de potentie van de bitcoin als vluchthaven voor beleggers, de digimunt lijkt dit nog niet stabiel waar te kunnen maken.

LEES OOK: 'De volgende wereldwijde recessie wordt immuun voor maatregelen van centrale banken, zo stelt Dr. Doom'

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

BTC/USD 10327,3701171875 -48,7001953125
-0,47

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 9258,04 -64,9297 -0,70
Koers dollar 1,1074 0,0009 0,08
Britse Pond 0,8922 -0,0002 -0,02
Zwitserse Frank 1,0992 0,0002 0,02
Japanse Yen 120,575 0,0000 0,00
pagehit