Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
DOLLAR 13-9-2018 15:33:00

Exorbitante rol van de dollar als reservevaluta staat onder druk

(finanzen.nl) - De eerste signalen zijn er al vanuit de Europese Unie, aldus Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist bij vermogensbeheerder Invesco. Zij wijst hierbij op de discussie over een betalingssysteem buiten de dollar om.

Jean-Claude Juncker zei in zijn laatste grote toespraak met voorstellen te komen om de positie van de euro te versterken ofwel de dominante rol van de dollar terug te dringen.

Het privilege van de VS

Hooper denkt dat het mogelijke afscheid van de dollar als de wereldwijde sleutelvaluta nog jaren op zich laat wachten. "Maar in mijn visie is dit wel een scenario waarin de Amerikaanse kapitaalmarkten een fikse tegenslag te verduren krijgen."

Al in 1965 klaagde de Franse minister van Financiën Valery Giscard d’Estaing over het "exorbitante privilege" dat de VS had met de dollar. De Amerikanen zijn goed voor 22 procent van het wereldwijde bbp, maar meer dan de helft van alle transacties wordt afgerekend in dollars.

"Dit is waarom de dollar het zo goed doet in een tijd van oplopende handelsspanningen en dalend vertrouwen in de markten, en ook grotendeels waarom de Amerikaanse vermogenstitels als een veilige haven worden gezien."

China en Canada versus Trump

De zorgen van Hooper worden vergroot door de huidige ontwikkelingen rondom de handelsoorlog. Nadat president Dondad Trump eerder dreigde met tarieven op 200 miljard dollar aan Chinese producten, deed hij daar een schepje bovenop met de aankondiging van nieuwe heffingen op nog eens 267 miljard dollar aan Chinese goederen.

Daarnaast is er nog steeds geen sprake van een overeenkomst tussen Canada en de Verenigde Staten. Hooper verwacht niet dat deze snel zal worden gesloten. De Bank of Canada (BoC) lijkt zich voor te bereiden op een scenario waarin de NAFTA-bespreking flopt. Dat blijkt uit de woorden van Carolyn Wilkins, Senior Deputy Gouverneur van de BoC.

Zij geeft aan het beleid van renteverhogingen waarschijnlijk door te zetten als de onderhandelingen mislukken, omdat de inflatie zal worden versterkt door de mogelijke importtarieven. Hooper is echter van mening dat het verhogen van de rente juist resulteert in een afname van de groei, waarmee Canada zichzelf in de vingers snijdt.

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 7982,1401 105,3604 1,34
Koers dollar 1,1265 -0,0012 -0,11
Britse Pond 0,8945 0,0049 0,55
Zwitserse Frank 1,1208 -0,0003 -0,02
Japanse Yen 122,005 0,0000 0,00
pagehit