Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ITALIE 9-4-2019 17:11:00

'Groeivertraging Italië toont aan dat risico’s in eurozone volop aanwezig zijn'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De Italianen hebben hun groeiverwachting voor 2019 bijgesteld naar 0,10 procent, flink lager dan de 1 procent die in het najaar nog verwacht werd. Dit betekent dat het begrotingstekort niet op de geplande 2,04 procent gaat uitkomen, maar waarschijnlijk eerder rond de 2,50 procent.

"Dit kan, zeker als de Italianen in het najaar hun budget voor 2020 door de Europese Commissie goedgekeurd moeten krijgen, gaan leiden tot nieuwe spanningen op de markten voor Italiaanse staatsschulden, die op hun beurt snel kunnen overslaan op de euro", aldus Bart Hordijk. Hij is valuta-analist bij Monex Europe, en verwijst naar de hieronder opgenomen grafiek.

Een opstapeling van risico's in de eurozone

"Eerder werd al waargenomen dat macro-economische risico's zich opstapelen in de eurozone, wat bijvoorbeeld goed te zien was in de Duitse fabrieksorders die hun laagste punt bereikten sinds de Financiële Crisis."

Daar komen volgens Hordijk de Italiaanse risico's nog bovenop. "Deze vormen een combinatie van een politiek en een economisch risico, aangezien de keuzes van de huidige regering als onverstandig worden gezien door markten, wat wordt versterkt nu de groei in Europa lijkt te zijn vertraagd.

Trump neemt mogelijk Europa weer op de korrel

Ook vindt de analist het een reëel risico dat de regering van de Amerikaanse president Donald Trump achter de Europeanen aan gaat wanneer hij klaar is met de handelsoorlog met China. Hordijk: "Dit is iets waar op dinsdag al een voorproefje van werd gereserveerd toen de Amerikaanse regering aankondigde tarieven ter waarde van 11 miljard dollar te overwegen op Europese goederen naar aanleiding van de subsidies van de Europese Unie voor het Europese Airbus.

Die maatregel werd onlangs als illegaal geclassificeerd door de World Trade Organization (WTO). En dan is er ook nog de Brexit, die dreigt af te stevenen op een lange extensie, wat ervoor zorgt dat de onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk blijft voortduren. "Dat heeft ook zo zijn weerslag op de economieën van landen die veel met de Britten handelen, zoals Nederland, Duitsland en Ierland."

Terughoudendheid met longposities van de euro

Zelfs als de macro-economische condities in de eurozone verbeteren, dan zijn er nog genoeg scenario's te bedenken waarbij de euro afzwakt, meent Hordijk. "Deze breed verspreide risico's zijn reden om het komende halfjaar terughoudend te zijn met het innemen van longposities in de euro tegenover bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar."

Bron: Monex Europe/Bloomberg

Hordijk ziet dat de markten het renteverschil tussen de Italiaanse en de Duitse 10-jarige staatsobligaties momenteel redelijk laag inprijzen. "Hier kan komende maanden gemakkelijk verandering in komen, wat net als in het najaar 2018 zal wegen op de euro."

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 11297,6104 -63,6299 -0,56
Koers dollar 1,1373 0,0002 0,01
Britse Pond 0,8961 0,0001 0,01
Zwitserse Frank 1,1117 -0,0002 -0,02
Japanse Yen 122,5385 -0,0115 -0,01
pagehit