Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
VALUTAMARKT 18-7-2019 16:36:00

Het borrelt onder de oppervlakte volgens valuta-expert Georgette Boele


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De algehele verwachting is dat de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve een stap zullen zetten richting monetaire verruiming. De ECB via zijn communicatie en de Fed via het verlagen van de beleidsrente met 25 basispunten.

"Maar beleggers veranderen continu van mening of de Fed de rente deze maand met 25 of 50 basispunten zal verlagen", aldus valutaspecialist Georgette Boele. "Begin deze week dachten beleggers dat de kans op een mogelijke verlaging van 50 basispunten 25 procent was, terwijl die kans nu 35 procent is. Hoe hoger deze kans, hoe meer druk er is op de Amerikaanse dollar, tenzij het algehele risicosentiment aanzienlijk verslechtert."

[1] Is de kans op een Amerikaanse valuta-interventie toegenomen?

"De handelsspanningen tussen de VS en China nemen weer toe. Daarnaast lijkt de kans op een mogelijke valuta-interventie door de VS te zijn toegenomen. Dit komt door commentaar van president Donald Trump eerder in de maand. Trump is van mening dat Europa en China de waarde van hun munt manipuleren en dat de VS hetzelfde zou moeten doen."

"In het verleden had hij al meerdere keren aangegeven dat hij een zwakkere dollar wil. Dit is door de valutamarkten opgepakt. Beleggers en analisten denken nu dat de kans op een valuta-interventie door de Amerikaanse autoriteiten is toegenomen. Hierdoor heeft de dollar moeite om te stijgen ten opzichte van de euro maar ook ten opzichte van een groot aantal andere valuta's."

"Ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat de Amerikaanse autoriteiten zullen interveniëren op de valutamarkten. Het gedrag van Trump is echter niet te voorspellen. Mocht er wel een valuta-interventie plaatsvinden dan denken we dat die niet een succes zal zijn om de volgende redenen."

"De liquiditeit van de dollar is te hoog om de markt naar je hand te kunnen zetten. De posities op de valutamarkten en het beleggerssentiment moeten extreem zijn om een langdurig effect te hebben. De kans op een succesvolle interventie neemt ook af naarmate er minder landen gecoördineerd interveniëren."

"Tot slot denk ik dat de Amerikaanse dollar geen valuta-interventie nodig heeft om te verzwakken. Het is een kwestie van tijd. De dollarrally loopt op zijn laatste benen en de fundamenten verslechteren."

[2] Hoe zal het met de euro verlopen?

"De druk op de euro neemt toe. Dit is niet meteen zichtbaar in EUR/USD maar wel in andere valutaparen. Omdat EUR/USD het meest liquide valutapaar is, zijn veranderingen vaak niet meteen zichtbaar in EUR/USD. EUR/CHF en EUR/JPY liggen duidelijk onder druk door meer vraag naar de safe-haven-valuta’s, de Japanse yen en de Zwitserse frank."

"De kans is aanzienlijk dat EUR/CHF onder het laagste punt van dit jaar duikt en richting 1,10 zal dalen. De vooruitzichten voor EUR/JPY zijn ongeveer gelijk. Op korte termijn verwachten we een lagere EUR/JPY richting 119."

"De Zweedse en de Noorse kroon doen het ook relatief goed ten opzichte van de euro. Beide munten profiteren van het feit dat hun centrale banken hebben aangegeven door te zullen gaan met het verhogen van de beleidsrente. Ze zijn de uitzondering aangezien de meeste centrale banken vooral denken aan het verruimen van het monetair beleid."

"Het enige dat van tijd tot tijd het beleggerssentiment rond de Noorse kroon wat dempt, is de lagere olieprijs. Wat wel belangrijk is om in de gaten te houden, is dat bij een aanzienlijke verslechtering van het beleggerssentiment deze valuta's in waarde zullen dalen omdat ze minder liquide zijn."

[3] Kunnen we stellen dat het Britse pond uit de gratie is? Is er hoop?

"Op dit moment is het Britse pond volledig uit de gratie. Beleggers beginnen nerveuzer te worden over de mogelijke benoeming op 22 juli van Boris Johnson als leider van de Conservatieve Partij. Het is echter onduidelijk of hij op 24 juli benoemd zal worden als premier."

"De kans is aanwezig dat de Conservatieve Partij op 24 juli haar meerderheid kwijtraakt omdat twee partijleden mogelijk overstappen naar een andere partij. Kortom een hoop politieke onzekerheid en een hoger risico van een Brexit-zonder-overeenkomst. Als gevolg hiervan is het Britse pond gedaald en zal de munt op korte termijn onder druk blijven."

"GBP/USD zou kunnen dalen tot 1,20 en EUR/GBP zou kunnen stijgen tot 0,93. We zijn niet zo negatief als anderen omdat de grote net-short speculatieve posities in het pond lijken te suggereren dat beleggers al voor een aanzienlijk deel gepositioneerd zijn voor een Brexit-zonder-overeenkomst. Het Britse pond zal waarschijnlijk alleen een duidelijk herstel laten zien als de kans op een Brexit-zonder-overeenkomst aanzienlijk daalt."

LEES OOK: 'De US dollar zal zich weinig aantrekken van de wens van Trump' (een analyse van valuta-expert Camille Faber)

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 9091,8799 -601,2305 -6,20
Koers dollar 1,1092 0,0003 0,03
Britse Pond 0,9145 0,0005 0,06
Zwitserse Frank 1,0892 0,0002 0,02
Japanse Yen 118,198 -0,0070 -0,01
pagehit