Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BITCOIN 7-8-2019 15:45:48

Is bitcoin een veilige haven?


Fotobron: Freeimages.com
(finanzen.nl) - Volgens diverse valutahandelaren verdient bitcoin nog niet de status van vertrouwde vluchthaven. "Vooral het zicht op mogelijke winsten op de korte termijn speelt een rol."

De grootste digitale munt schoot maandag nog met 7 procent omhoog, toen de Amerikaanse beurzen ruim drie procent inleverden en de AEX 2,4 procent verloor. Diverse beleggingen die als veilige haven worden gezien, waaronder de Japanse yen, goud en staatsobligaties, werden ook meer waard nu beleggers zich zorgen maken over de impact van de huidige handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten op de wereldeconomie.

Potentiële vluchthaven

Fanatieke cryptobeleggers stellen dat de recente koerswinsten van de bitcoin laten zien dat de digitale munt de potentie heeft om als veilige haven te fungeren. Zij zijn van mening dat de bitcoin immuun is voor de impact van geopolitieke spanningen en overheidsbemoeienis, vanwege de decentrale aard van de digitale munt.

In tegenstelling tot fiatgeld dat door overheden wordt uitgegeven, wordt de bitcoin gecreëerd door miners over de hele wereld. Omdat het maximaal aantal bitcoins dat ooit gemined zal worden is gelimiteerd aan 21 miljoen stuks, zal deze schaarste volgens cryptodeskundigen de waarde van de bitcoin in stand houden, zoals bij zeldzame metalen ook het geval is.

De correlatie tussen een daling van aandelen en een stijging van de bitcoin lijkt vooralsnog stand te houden. In veel gevallen waarin de mondiale aandelenmarkten onder druk stonden, steeg de bitcoin inderdaad. Sinds de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om een importtarief van 10 procent door te gaan voeren op nog eens 300 miljard dollar aan Chinese goederen, leverde de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 bijna vijf procent in, terwijl de bitcoin in dezelfde periode 23 procent omhoog schoot.

Ook in december, toen de Federal Reserve niet bereid leek om snel in te grijpen en de markt vreesde voor een flinke verzwakking in de bedrijfsresultaten, steeg de bitcoin met 18 procent, terwijl aandelen circa 10 procent inleverden.

Teveel beveiligingsproblemen

"Bij een hoge volatiliteit op de markten, lijken beleggers een klein deel van hun portefeuilles te alloceren naar bitcoin", aldus CEO Marcus Swanepoel van het Britse crypto-platform Luno. Niet omdat bitcoin de mogelijke karakteristieken heeft van een veilige haven, maar meer vanwege het zicht op snelle winsten. "Als zij niet gelijk hebben, verliezen ze een klein deel van hun geld, als ze wel gelijk hebben realiseren ze flinke winsten", aldus Swanepoel.

Net als goud, lijkt bitcoin zich ook mee te bewegen met de volatiliteit op de markten. "Maar de correlatie met een traditionele veilige haven is waarschijnlijk van korte duur", aldus analist Fawad Razaqzada van Forex.com.

Ook een geschiedenis van diefstallen en hacks speelt de bitcoin niet in de kaart als veilige haven. Razaqzada spreekt niet tegen dat de bitcoin daadwerkelijk de potentie heeft om een veilige haven te worden. "Als het probleem rond cyberveiligheid wordt aangepakt, dan kan bitcoin mogelijk op lange termijn een veilige haven zijn."

Wie wil investeren in crypto's kan op dit moment terecht bij verschillende aanbieders. Maar waar vindt u de beste broker? Bekijk onze vergelijker: de 12 beste brokers voor cryptovaluta's.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

EUR/BTC 0,000109480701212306 6,3106999732554E-06
6,12

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 9131,4805 -561,6299 -5,79
Koers dollar 1,1086 -0,0014 -0,13
Britse Pond 0,914 0,0020 0,21
Zwitserse Frank 1,0894 0,0038 0,35
Japanse Yen 118,185 0,2300 0,20
pagehit