Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TURKIJE 10-10-2018 11:28:02

Monex negatief over Turkse lira, maar Skagen ziet juist kansen in Turkije


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Opkomende markten presteren ondermaats in 2018. Turkije is een van de landen die erg in de schijnwerpers staat van beleggers. Het beleggingsklimaat aldaar is dit jaar toch wel uitgegroeid tot een bijzonder pijnlijk verhaal voor aandelenbeleggers, om maar te zwijgen over de klappen die de Turkse lira heeft moeten incasseren.

De Turkse aandelenmarkt is dit jaar al met meer dan 10 procent gedaald door de stijgende inflatie, de zwakke munt en de politieke instabiliteit. Deze combinatie van factoren zal bij beleggers herinneringen oproepen aan veelgenoemde risico's van beleggen in opkomende markten, vooral in landen met een hoge buitenlandse schuld. Doen beleggers er goed aan om Turkije voorlopig links te laten liggen?

Turks besmettingsgevaar?

Naar aanleiding van de groeiende bezorgdheid dat de Turkse turbulentie de opkomende en ontwikkelde markten zou kunnen destabiliseren, hebben fondsmanagers van Skagen een bezoek gebracht aan het land. Zij spraken met een aantal bedrijven, waaronder ook bedrijven waarin Skagen zelf participeert, om het risico van bredere besmetting in te schatten.

"Onze reis heeft de bezorgdheid van de markt over de duurzaamheid van het Turkse groeimodel bevestigd. Het land heeft te kampen met een aanzienlijk tweeledig tekort, dat nog eens is verergerd door de recente devaluatie van de lira", zegt Fredrik Bjelland, fondsmanager van Skagen Kon-Tiki.

"Daar hebben Turkse bedrijven behoorlijk last van, omdat veel van die bedrijven forse schulden in dollars of in euro's zijn aangegaan vanwege de lagere rente. Zij krijgen nu te maken met herfinancieringsrisico's."

Of de lira de bodem heeft bereikt

Bart Hordijk, valuta-analist van Monex Europe, benadrukt dat beleggers voorzichtig moeten zijn met de Turkse lira. De lira noteerde kortstondig boven de 7 dollar afgelopen augustus, nadat er zorgen ontstonden over de onafhankelijkheid van de Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT).

President Recep Tayyip Erdogan Erdogan zou de CBRT ervan willen weerhouden om de rente te verhogen, ondanks dat de inflatie maar liefst 24,5 procent op jaarbasis bedroeg. Een onverwacht grote renteverhoging van 625 basispunten medio september was een van de redenen waarom de daling van de Turkse lira enigszins tot staan is gebracht.

Hordijk denkt echter niet dat de lira de bodem heeft bereikt. Volgens hem is het daarom nog te vroeg om nu Turkse lira's in te slaan. De opwaartse risico's van de Turkse inflatie lijken zijn inziens te groot en misschien is Turkije wel op weg naar een periode van stagflatie (lage groei en een hoge inflatie).

Inflatie zal verder oplopen

"De basisvoorwaarden die de daling van de lira eerder dit jaar hebben veroorzaakt, zijn nog steeds van kracht en veel daarvan zijn sinds het begin van de crisis zelfs verslechterd", aldus Hordijk. De inflatie die al hoog was, zal waarschijnlijk nog verder stijgen naarmate de hogere olieprijzen (Turkije is een sterke olie-importeur) zich laten voelen, zo denkt hij.

"Dit is des te meer het geval omdat de lira dit jaar meer dan 35 procent heeft verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waardoor niet alleen de kosten van olie-importen drastisch zijn gestegen, maar ook van andere importprijzen. De CBRT heeft inderdaad zijn rentetarieven verhoogd, waardoor het vertrouwen in zijn onafhankelijkheid is toegenomen, maar dit draagt vooralsnog weinig bij tot stabilisatie van de prijzen op de korte termijn."

Stilvallen van de Turkse economie

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft de groeiprognoses voor 2018 en 2019 inmiddels verlaagd naar respectievelijk 3,5 procent (was 4,2 procent in april) en 0,4 procent (was 4 procent in april). De inkoopmanagersindices laten zien dat het vertrouwen in de Turkse economie is weggevallen. De PMI voor de verwerkende industrie staat ver onder het neutrale niveau van 50 met een score van 42,7 in september.

"Dit is in lijn met berichten dat het Turkse bedrijfsleven stagneert", zo duidt analist Hordijk. "Het vertrouwen in bedrijven die mogelijk een klap hebben gekregen van de gedaalde lira en de gestegen kredietkosten is laag en bedrijven kiezen vaak voor een afwachtende houding."

Aan de andere kant kan dit naar zijn zeggen ook als positief worden opgevat, aangezien een economische vertraging een inflatiebreuk veroorzaakt. "Die zou de munt kunnen stabiliseren", zegt Hordijk. "Hoe machteloos Turkse autoriteiten staan tegenover de ontspoorde inflatie wordt goed geïllustreerd door het ridicule bevel van Erdogan aan lokale politie om meerdere malen per dag supermarkten te controleren of zij niet de prijzen verhogen."

Waar Skagen kansen ziet

Skagen Focus, het wereldwijde aandelenfonds van de Noorse fondsenboutique Skagen, profiteerde juist van de zwakte van de Turkse markt en investeerde onlangs met een flinke korting in de toonaangevende Turkse investeringsmaatschappij KOC Holding.

Onder de huidige participaties van andere beleggingsfondsen van Skagen noteert de consumentenproductengroep Anadolu Grubu momenteel onder zijn waarde en zou volgens de Noorse asset manager in staat moeten zijn om de verwachte prijsstijgingen door te berekenen. Bouwbedrijf Enka Insaat heeft geprofiteerd van de zwakkere Turkse lira door de netto overzeese kassaldi.

Bij Skagen wijst men erop dat de Turkse beursindex momenteel op een forward koers-winstverhouding van 5,7x staat. "Dat is 50 procent onder die van de opkomende markten en betekent een korting van 63 procent op de ontwikkelde markten", zo valt te lezen in een marktanalyse die naar buiten is gebracht.

Er liggen zo kansen voor beleggers, is de boodschap van Skagen. "Dit is met name het geval voor stockpickers", stelt fondsmanager Bjelland. Zijn conclusie is: "Turkije zal fantastische investeringsmogelijkheden bieden voor investeerders die gericht zijn op de lange termijn naarmate de economische neergang zich verder ontwikkelt."

Hier loopt de lira tegenaan

Valuta-analist Hordijk is echter wat betreft de Turkse lira een stuk negatiever. En hier heeft hij zijn redenen voor. Als positief teken beschouwt hij de actie van de centrale bank van Turkije waarbij de rente al met 625 basispunten is verhoogd. "Daardoor lijkt die vooralsnog enigszins onafhankelijk. Verwacht wordt dat de inflatie verder zal stijgen door de duurdere olie-importen en een verzwakte wisselkoers, maar kan vertragen doordat de economie tot stilstand komt."

Toch is het mogelijk dat de centrale de noodzaak niet voelt om de rente verder te verhogen, vooral omdat de munt zich de laatste tijd enigszins lijkt te hebben gestabiliseerd en de economie op weg lijkt te zijn naar een vertraging. Dan blijven er twee risicofactoren over, beklemtoont de valuta-analist van Monex. Namelijk een daling van de dollarliquiditeit en een plotselinge vertraging van de economie.

"Er is sprake van een daling van de dollarliquiditeit, aangezien de belangrijkste depositorente van de Federal Reserve naar verwachting in 2019 het niveau van 3 procent zal bereiken." Daarnaast wijst hij op de concurrentie van de emissie van extra Amerikaanse staatsobligaties op de wereldmarkten als het gaat om dollarliquiditeit. "Dit vormt een risico voor de lira, aangezien de externe schuldquote van Turkije 51,8 procent bedraagt, waarvan het grootste deel in Amerikaanse dollars wordt gefinancierd."

Niet het beste moment

Tot slot vat Hordijk nog even samen wat tegen het instappen in de lira spreekt. "Ondanks het feit dat de lira op dit moment meer dan 300 procent ondergewaardeerd is volgens schattingen van de OESO lijkt dit niet het beste moment om in Turkse lira te stappen door politieke onzekerheid, zorgen over inflatie en de economie en dollarliquiditeit als hot topics."

Hordijk gaat voor het vierde kwartaal vooralsnog uit van een koersdoel van 6,50 dollar en voor het eerste kwartaal van volgend jaar heeft hij het koersdoel op 7 dollar gezet.

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 9382,2695 -5,4707 -0,06
Koers dollar 1,1276 -0,0002 -0,01
Britse Pond 0,8991 0,0008 0,08
Zwitserse Frank 1,1027 -0,0040 -0,36
Japanse Yen 121,01 0,0300 0,02
pagehit