Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
DOLLAR 31-7-2019 16:01:18

'Onderschat de veerkracht van de dollar niet'


Fotobron: Flickr, 401kcalculator.org

(finanzen.nl) - Iedereen te vriend houden, dat zal de Fed nog flink tegenvallen. De marktverwachtingen variëren van geen renteverlaging door de Fed, een kwart procent renteverlaging of een verlaging van zelfs een half procent. De dollar omlaag duwen zal de Fed niet meevallen, denkt valuta-strateeg Francesco Pesole van ING.

De Fed zal de markten vast niet teleur willen stellen en een renteverlaging zal er later vandaag vast wel komen. De ING rekent met 25 basispunten verlaging.

De marktverwachtingen kunnen te hooggespannen zijn

De afgelopen weken overheerste de vraag of de Fed de rente verlaagt met 25 basispunten of met 50?

Nog maar één op de zeven marktkenners rekent nog op een half procent verlaging. De verbeterende economische data kunnen onderbouwen dat een kwart procent verlaging voor de hand ligt. Dat is ook de marktconsensus nu.

Het verhaal, niet het percentage

Valuta-strateeg Francesco Pesole kan zich niet voorstellen dat de Fed qua rentestap zal verrassen. Daarmee wordt de taal van de Fed, de toelichting van de stap en een vooruitblik veel belangrijker.

Welk verhaal vertelt Fed-voorzitter Jerome Powell vanavond om zijn beslissing om het monetair beleid te versoepelen te ondersteunen?

Verzekering tegen afkoeling

ING-economen denken dat Powell de neerwaartse risico's voor de economie zal benadrukken. Die zijn het gevolg van de handelsspanningen tussen de VS en China. Ook vertraging van de wereldwijde economische groei speelt een rol. Bovendien is de inflatie gematigd. In dit klimaat kan een renteverlaging een 'verzekering' tegen verdere verzwakking inhouden.

Tegen het eind van het jaar zou de Fed nog eens kunnen verlagen, denken de ING-analisten. Maar ze zien ook dat de markt rekent met nog extra verlagingen. Niet alleen dit jaar maar ook in 2020.

De markten gaan volgens ING blijkbaar uit van een complete versoepelingscyclus van de Fed. De centrale bank zou de rente nog veel omlaag gaan drukken. Die visie deelt ING niet, de Fed zit meer op de lijn van een of enkele rentestapjes als 'verzekering'.

Verwachting speech Powell

Vanuit tactisch oogpunt zal Powell er volgens ING weinig belang bij hebben om een teleurstellend signaal af te geven aan de markten.

Een daling van de aandelenkoersen wil hij vast niet op zijn geweten hebben. Bovendien zou hij nog meer druk van het Witte Huis over zich afroepen. President Trump roept al langer om rentestappen.

Powell zal met toekomstgerichte taal de deur openhouden voor nieuwe renteverlagingen, maar hij zal daarbij geen tijdlijn noemen, denkt ING. Zo'n boodschap zou zelfs een kleine opwaartse correctie van de dollar en de rentestanden afroepen, denkt ING. De markt rekent op namelijk op veel meer versoepeling.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

USD/EUR 0,8896 -0,0129
-1,42

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 8892,6201 -399,1104 -4,30
Koers dollar 1,1241 0,0161 1,45
Britse Pond 0,9156 0,0112 1,24
Zwitserse Frank 1,0885 -0,0017 -0,16
Japanse Yen 118,49 0,0300 0,03
pagehit