Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
VALUTA 6-8-2019 16:01:39

President Trump kan een echte valutaoorlog ontketenen - een recessie ligt al op de loer


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/Business Insider) - De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China kan zomaar uitgroeien tot een valutaoorlog, zegt Business Insider in een uitgebreide analyse.

China en de VS lijken hun munt in de strijd te willen werpen om hun eigen economie te beschermen. Zo'n valutaoorlog kan de wereldeconomie ernstige schade toebrengen.

Van handelsoorlog naar valutaoorlog

China en de VS zijn al ruim een jaar verwikkeld in een handelsoorlog die is begonnen door de Amerikaanse president Donald Trump. Het ergerde hem dat China voor honderden miljarden meer exporteert naar de VS dan omgekeerd. Trump voerde importheffingen in. Zijn bedoeling was de Amerikaanse industrie te beschermen tegen de in zijn optiek oneerlijke Chinese concurrentie.

Dat liet China niet op zich zitten: het land sloeg terug met eigen invoerbelastingen op Amerikaanse producten.

Tijdens de G20-top eind juni spraken China en de VS een wapenstilstand af in de handelsoorlog. De hoop was dat beide landen tot een oplossing konden komen. Eind juli kwamen functionarissen van China en de VS bijeen om te praten over een handelsdeal. Maar dat leverde niets op.

Volgens de Amerikaanse president is dat een bewuste tactiek van de Chinezen: ze hopen dat Trump volgend jaar niet wordt herkozen en dat ze een gunstigere deal kunnen sluiten als er een Democraat in het Witte Huis zit.

Trump heropent de aanval

Op 1 augustus was voor Trump de maat vol: hij kondigde via Twitter nieuwe importheffingen aan per 1 september. Op miljarden aan Chinese producten zouden extra importheffingen komen. Trump verbrak daarmee de wapenstilstand. Vier dagen later kwam de Chinese president Xi Jinping met tegenmaatregelen en zette daarbij een nieuw wapen in: het verzwakken van de Chinese munt, de yuan.

China liet de yuan flink in waarde dalen ten opzichte van de dollar, tot het laagste niveau sinds 2008. Door een goedkopere yuan worden Chinese producten in het buitenland goedkoper en dat is goed voor de China's exportpositie.

Valutamanipulatie!

Maar Trump vindt dit een zeer oneerlijke tactiek. Hij beticht China van het manipuleren van de munt om daar handelsvoordeel uit te halen. In een tweet roept hij de Federal Reserve op om de dollar ook in waarde te laten dalen.

Onrust op financiële markten

Mocht Fed-voorzitter Jerome Powell hier gehoor aan geven, dan kan dat leiden tot een valutaoorlog. Dat begint er meestal mee dat een land de eigen munt devalueert om de export aan te jagen. Dat lokt een reactie van andere landen uit die hetzelfde proberen te doen. Er ontstaat een wedloop die uiteindelijk alleen maar verliezers kent, want dit beleid kan natuurlijk nooit voor alle landen tegelijk werken.

Het vooruitzicht van een valutastrijd zorgt voor onrust op financiële markten. Beurzen staan wereldwijd onder druk sinds Trumps aankondiging om nieuwe importheffingen in te voeren. Beleggers zoeken hun heil in goud, de Japanse yen, staatsobligaties en zelfs de bitcoin als ‘veilige haven’.

Maar de vraag is of een valutaoorlog er echt van komt. Fed-voorzitter Powell heeft eerder gezegd dat Trump wel een zwakkere dollar kan willen, maar dat dit niet aan de president is. Nadat de Federal Reserve eind juli de rente voor het eerst in tien jaar verlaagde, is de dollar juist in waarde gestegen.

Volgens Yale-econoom Stephen Roach kan de VS geen grote valuta-interventies in zijn eentje uitvoeren. De bedragen die nodig zouden zijn om de yuan te laten stijgen ten opzichte van de dollar zijn enorm. Roach zei bij CNBC dat de VS dan eerst een grote coalitie van landen met forse reserves achter zich moeten verzamelen om serieus te kunnen interveniëren. De VS zou kunnen proberen het IMF voor zijn karretje te spannen. De Yale-econoom ziet dat niet gebeuren.

Ook China heeft geen belang bij een valutaoorlog

China moet ook uitkijken met een verdere waardedaling van de yuan. Het is veelzeggend dat de Chinese centrale bank de yuan maandag weliswaar fors liet zakken, maar dinsdag al weer steunde.

Daarbij spookt een scenario uit 2015 mogelijk door het hoofd, toen China de yuan ook liet devalueren. Dat leidde tot een uitstroom van kapitaal uit het land, omdat bedrijven en particulieren minder vertrouwen hadden in de economie. De overheid moest vervolgens meer dan 500 miljard dollar van zijn reserves uitgeven om de Chinese munt te stabiliseren.

Een zwakke munt heeft meer nadelen. Veel Chinese bedrijven met vastgoedbelangen en industriële ondernemingen hebben leningen in dollars, signaleert Bloomberg. Met een goedkopere yuan worden die schulden moeilijker om af te lossen. En de import van olie kost ook meer, omdat ‘het zwarte goud’ afgerekend wordt in dollars.

Recessie-indicator waarschuwt

Valutaoorlog of niet, de escalatie van de handelsoorlog werkt mogelijk een volgende economische recessie in de hand. Een bekende indicator die waarschuwt voor een naderende recessie, de zogenoemde omgekeerde rentecurve, staat op het niveau van 2007. Dat is precies het niveau van nét voor de grote klap op financiële markten.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

USD/CNY 7,0631 0,0025
0,04

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 9179,0498 -514,0605 -5,30
Koers dollar 1,1084 -0,0016 -0,15
Britse Pond 0,9145 0,0024 0,26
Zwitserse Frank 1,0894 0,0038 0,35
Japanse Yen 118,2 0,2450 0,21
pagehit