Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
DOLLAR 9-10-2019 11:14:00

Vijf redenen waarom de dollar sterk blijft ondanks de vertragende economie in Amerika


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De sterke dollar is de Amerikaanse president Donald Trump al lange tijd een doorn in het oog. Een sterke dollar is aan de ene kant mooi, maar het maakt het moeilijker om te concurreren, zei hij op 26 juli.

De dollar verzwakken was voor hem een optie. Trump wil het zo graag, maar het lukt maar niet. Het is echt een puntje voor de president, en hij laat het niet na allerlei krachten de schuld te geven. Van China tot de Europese Centrale bank tot de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve.

Quentin Fitzsimmons, portfoliomanager en lid van het Global Fixed Income Investment Team van de Amerikaanse asset manager T. Rowe Price, is een stuk bedaarder. Hieronder staan de vijf belangrijkste redenen waarom volgens hem de dollar sterk blijft.

[1] Renteverlagingen leiden niet altijd tot dollarzwakte

"De Federale Reserve verlaagde de rente afgelopen juli voor de eerste keer sinds de financiële crisis en volgde met een tweede verlaging in september. Naar verwachting volgt een derde verlaging in december. Renteverlagingen gaan meestal gepaard met een depreciatie van de munt, maar dat is niet altijd het geval geweest voor de Amerikaanse dollar."

"In feite is de dollar tijdens de laatste vier Amerikaanse renteverlagingscycli slechts één keer verzwakt. Met dat in het achterhoofd is onderwogen zijn in de dollar, omdat de Fed naar verwachting verder zal verlagen, riskant. Er zijn nog veel meer factoren waarmee beleggers rekening moeten houden."

[2] Verschillen in economische groei hebben grotere impact op dollar dan alleen de groei van de Amerikaanse economie

"De dollar is dit jaar sterk gebleven ondanks de vertragende Amerikaanse economie. Dit komt omdat de manier waarop de Amerikaanse economie presteert ten opzichte van andere landen een grotere impact heeft op de Amerikaanse dollar dan de economische groei in de VS alleen."

"In 2019 heeft de Europese groei tot nu toe teleurgesteld in vergelijking met de Amerikaanse groei. Zo stagneerde de Italiaanse economie in het tweede kwartaal, terwijl het Verenigd Koninkrijk in de drie maanden tot juni een krimp te zien gaf."

"Misschien nog belangrijker, in Duitsland, Europa's grootste economie, is de productiesector in een recessie terecht gekomen omdat de handelsspanningen op de exportvraag drukken. Tenzij het verschil tussen de Amerikaanse en Europese economie afneemt, is het moeilijk in te zien hoe de dollar kan verzwakken ten opzichte van de euro."

[3] De Amerikaanse dollar blijft aantrekkelijk vanuit carry-perspectief

"Zelfs als er meer renteverlagingen van de Fed volgen na die van juli en september zal de dollar waarschijnlijk nog enige tijd aantrekkelijk blijven vanuit carry-perspectief, omdat de Amerikaanse rentevoeten zo veel hoger liggen dan in Japan en Zwitserland, waar de rente negatief is."

"Wanneer desondanks rekening wordt gehouden met indekkingskosten, kunnen beleggingen in Amerikaanse dollars minder aantrekkelijk zijn voor buitenlandse investeerders. Amerikaanse tienjaars Treasuries lijken bijvoorbeeld veel aantrekkelijker dan Duitse tienjaars Bunds, maar het rendementsvoordeel verdwijnt als de hedgingkosten van dollars terug naar euro's in aanmerking wordt genomen."

[4] Handelstarieven en -oorlogen veroorzaken volatiliteit

"De impact van handelstarieven op valuta's is moeilijk te beoordelen. Terwijl protectionisme de lokale economie zou moeten ondersteunen, zal een efficiënte markt eenvoudigweg het effect op de handelsvoorwaarden ongedaan maken en soms zelfs de munteenheid van het beschermde land helpen te appreciëren."

"Dit kan een onbedoeld gevolg zijn geweest van de strategie van president Donald Trump. Na een bijzonder moeilijke ronde van tariefonderhandelingen hebben de Chinese autoriteiten onlangs de renminbi laten depreciëren tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar in meer dan tien jaar, maar hebben zij de waarde van de renminbi (yuan) ten opzichte van een brede waaier van andere valuta's relatief ongewijzigd gelaten."

"Valuta's worden steeds meer gebruikt als politiek instrument en naarmate de handelsbesprekingen tussen beide partijen vorderen, zullen wellicht nog meer maatregelen volgen. Tegen deze achtergrond wordt meer volatiliteit verwacht en misschien is de beste manier om hiervan te profiteren door gebruik te maken van valutaopties."

[5] De safe haven-status van de Amerikaanse dollar blijft intact

"In tijden van stress trekken beleggers naar de Amerikaanse dollar, een trend die waarschijnlijk niet snel zal veranderen. De Amerikaanse dollar is de plek waar de liquiditeit in het huidige beleggingsklimaat terechtkomt."

"Deze tendens wordt nog eens vergroot door de inverse rentecurve van Amerikaanse Treasuries nu het parkeren van cash in geldmarktfondsen veel aantrekkelijker is geworden."

"Hoewel de Zwitserse frank en de Japanse yen het dit jaar ook goed hebben gedaan, blijft de Amerikaanse dollar boven alles en iedereen uitsteken als safe haven voor beleggers die op zoek zijn naar veiligheid. Dit zal waarschijnlijk niet snel veranderen."

LEES NOG EENS TERUG: 'De US dollar zal zich weinig aantrekken van de wens van Trump', een analyse van Camille Faber, Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

EUR/USD 1,1024 -0,0019
-0,17
USD/EUR 0,907 0,0014
0,15

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 7578,23 49,2100 0,65
Koers dollar 1,1024 -0,0019 -0,17
Britse Pond 0,8784 0,0050 0,57
Zwitserse Frank 1,1 -0,0004 -0,03
Japanse Yen 119,49 -0,1000 -0,08
pagehit