Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
VALUTA 31-5-2019 14:44:51

Waarom de daling van de yuan een probleem wordt voor Chinese bedrijven

(finanzen.nl) - Beleggers zijn bang dat de yuan onder het psychologische niveau van zeven dollar valt, hetgeen voor zowel China als Chinese bedrijven een negatieve impact zal hebben. De yuan heeft in de afgelopen dagen dit niveau vaak getest, nadat het handelsconflict tussen de twee grootste economieën lijkt te escaleren.

Een zwakkere yuan is een belangrijke bron voor het conflict tussen de VS en China. De Amerikaanse president Donald Trump beticht Beijing ervan met opzet de Chinese munt laag te houden. Een zwakkere munt maakt Chinese exportproducten aantrekkelijker, wat Chinese bedrijven een competitief voordeel geeft op de internationale markten, aldus diverse deskundigen.

Kapitaaluitstroom

Toch kan een snel verzwakkende munt er ook toe leiden dat beleggers hun geld uit het land snel weghalen, waarschuwen analisten, al heeft China volgens hen wel genoeg ruimte om maatregelen te treffen.

Volgens econoom Zhu Haibin van JP Morgan gebeurde een soortgelijke situatie ook al in 2015, toen een zwakkere yuan het marktsentiment deed verslechteren, waardoor China te kampen kreeg met een flinke kapitaaluitstroom.

Een daling van de Chinese munt kan ook Chinese bedrijven treffen, net als de pogingen van China om het gebruik van de yuan op de internationale markten toegankelijker te maken, aldus analist Khoon Goh van ANZ Bank tegenover de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Hoewel een zwakkere yuan de kosten van hogere importtarieven zal compenseren, zijn er ook nadelen, aldus Goh. "Vergeet niet dat er ook economische kosten komen door een zwakkere renminbi", aldus de analist. "Veel Chinese bedrijven hebben schulden in Amerikaanse dollars, dat gaat pijn doen."

Verspreiding

Andere analisten waarschuwen ervoor dat de zwakkere yuan ook andere Aziatische economieën zal raken. Obligatiehandelaar Arthur Lau van PineBridge Investments stelt dat een zwakkere Chinese munt andere lokale Aziatische munten treft en wat leidt tot duurdere schulden.

De Chinese autoriteiten hebben de afgelopen jaren veel stappen gezet richting het internationaliseren van de yuan. Goh merkte op dat de yuan steeds vaker zijn weg vindt naar de aandelenmarkten. Zo werden Chinese hoofdaandelen, die worden verhandeld in yuans, opgenomen in de regionale en wereldwijde indices van MSCI.

Op de wereldwijde markten worden Chinese aandelen steeds vaker verhandeld in yuans, maar een zwakke yuan zal ook het vertrouwen van beleggers schaden. "Het verder afzwakken van de yuan kan de internationalisering van de munt in gevaar brengen", aldus Goh.

Dit jaar werd de Chinese obligatiemarkt bovendien opgenomen in de Bloomberg Barclays index. Analisten schatten in dat dit zorgt voor een kapitaalinstroom van 150 miljard dollar in de Chinese obligatiemarkt. Ook de opname in de indices van MSCI zal zorgen voor miljarden aan kapitaal.

Wat denkt u?

Wisselkoersen

Naam Koers Waarde %
Bitcoin 10462,9805 -898,2598 -7,91
Koers dollar 1,1371 0,0000 0,00
Britse Pond 0,8948 -0,0012 -0,13
Zwitserse Frank 1,1122 0,0002 0,02
Japanse Yen 122,585 0,0350 0,03
pagehit